Translate

February 8, 2015

Colul morii sau steluţa în 8 colţuri

Dragilor,

pornind de la planșa de pe Semne Cusute am căutat prin casă tot ce se putea găsi la o primă privire cu acest model. Şi am găsit de la stânga sus în sensul acelor ceasornicului, ia mea cu acest simbol, o ie veche din Bucovina care are altița cu acest simbol, o pătură din Suedia, o bluză de la Monsoon, Marea Britanie şi ia cu flori ce mi se par ca sunt derivate de la acelaşi simbol.
Tot de pe Semne Cusute ştiu că acest simbol a călătorit din Africa până în Scandinavia, dar acum dacă întrebați pe cineva, mai ales asociat cu renul, vă va spune că e un simbol Scandinav.
Ei bine, Semnele Cusute spun că simbolizează motorul timpului şi energia regeneratoare. Colul morii sau steluța cu 8 colţuri (dar fără mijloc) a fost unul dintre semnele preferate ale păstorilor, care, în căutare de pășuni mai bune pentru turmele lor au migrat din nordul Africii, Turcia, Caucaz, Balcani, tocmai până în Ţările Scandinave. Este călăuza, singurul punct fix, reper al păstorilor şi navigatorilor: Steaua Nordului, fără de care s-ar rătăci. (sursa Semne Cusute)
Pe aici e un semn destul de prezent, l-am întâlnit pe obiecte de decor şi chiar pe prăjituri. Faceți şi voi exercițiul acesta şi vedeţi câte steluțe călăuzitoare găsiţi prin casă.
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: