Translate

October 13, 2014

Luxemburg - Piaţa de nuci de la Vianden

Dragilor,

am fost la Piața de Nuci din Vianden. Cel mai prost organizat eveniment la care am participat de când sunt în Luxemburg. Orașul era închis (aşa am văzut că e obiceiul pe aici), parcarea era pe marginea drumului, dacă era, de la parcare se mergea pe jos prin pădure, prin noroi. Cică era și un drum, da nu am gps în cap asa ca m-am luat și eu după lume. Mă gândesc că evenimentul nu era organizat doar pentru localnici, care știau drumul și oricum ei nu aveau nevoie de parcare. Eveniment cu tradiție, dar angajat era un DJ care mixa Jay Z, aglomerație, multi oameni beți, fătuci care se dădeau pe o ciocolata, multă aglomeraţie şi îmbulzeală. În mare o porcărie. Şi pe deasupra a început să plouă, iar noi ne lăsasem umbrela în masina, pe deal.
Ziua a fost salvată de faptul că eram între prieteni şi că totuşi Viandenul e un orăşel pitoresc. Nu am cumpărat nuci, dar m-am ales cu o răceală. Când am ajuns înapoi la maşină puteam stoarce foarte ușor toate hainele de pe mine. Erau leoarcă :(
Din fericire, cu riscul de a strica aparatul foto, am făcut câteva poze pe ploaie care au ieşit bunicele. Asa se vede Viandenul de pe deal. De acolo am coborât pe jos printr-un fel de parc/pădure.
În schimb am vazut Castelul Vianden dintr-un alt unghi
Când a început mai tare ploaia mi-am scos baticul de la gât şi mi-am făcut un fel de turban. Cred că arătam de numa...
Castelul Vianden prin ploaie
La plecare, Alin s-a sacrificat şi s-a dus pe jos până la maşină şi apoi m-a pescuit şi pe mine de undeva din oraş. Cât l-am așteptat am intrat în vorbă cu nişte localnici care mi-au zis că organizare proastă ca anul ăsta nu au văzut în nici un an. Cică trebuiau să existe nişte autobuze care să facă legătura între parcări şi oraş. Nu existau. Cică de obicei vine o fanfară şi se cânta muzică tradiţională. Săracii oameni habar nu aveau cine e Jay Z şi de ce se aude repăreala aia de la sărbătoare. Mi-au zis că tradițional se bea lichior de nuci şi se mănâncă un fel de plăcinta cu nuci, brânză cu nuci şi pâine cu nuci. Ei uite asta mi-ar fi plăcut şi mie să gust. Noi am mâncat cârnați tradiţionali (foarte buni) cu pâine şi am băut Cola. Tot localnicii mi-au zis că există ceva ce am înţeles eu că ar fi "apă de nuci", un fel de preparat bio ce ajută la digestie, însă e posibil ei să fi vorbit tot de lichior şi să fi înţeles eu greşit. Tot de la ei am aflat că sărbătoarea este de prin 1930 şi se organizează în a două duminică a lunii octombrie.
Eu clar nu mai calc pe la nici o piaţa de nuci, însă îmi e ciudă că un eveniment tradițional s-a transformat într-unul ratat. Chiar aş fi vrut să mănânc pâine cu nuci. Mie la aia mi-a rămas gândul. Păcat!
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

Larisa said...

Aici painea cu nuci e foarte populara, se mananca cu branzeturi (dupa felul principal biensur) si are nuci si inauntru si pe deasupra, nu stiu cum o fi pe la altii.
Pacat de organizarea proasta, un targ al nucilor suna foarte interesant. Asta e,se mai intampla...

Raluk said...

Am sa mai caut si pe aici. Am inteles ca are nuci in compozitie. trebuie sa fie tare buna :)
Chiar ca pacat de organizare. Nu am mai spus ca nu erau deloc pregatiti pentru ploaie si nu aveai unde intra ca totul era plin, corturi nu erau deloc, asa ca toata lumea s-a ingramadit langa tarabe si daca esti mic de statura, cum sunt eu, nu vedeai nimic :(