Translate

April 1, 2011

Irlanda - Pub-urile din Dublin

Această postare, am zis eu, se adresează în special băieţilor care ajung să îmi citească blogul, dar gândindu-mă la atmosfera din pub-uri şi la ce se petrece acolo cred că şi cititoarele acestui blog vor fi interesate. Ei bine pub-urile din Dublin arată mai mult sau mai puţin la fel ca pub-urile din România şi mai mult ca pub-urile din Anglia...acum nu vă imaginaţi că scopul meu atunci când ajung într-un loc e să vizitez pub-urile, ci din întâmplare acolo, mai ales dupa ora 20, se mută toată viaţa din Dublin şi îndrăznesc să spun şi din Londra. Aşa că dacă vreţi să cunoaşteţi localnici, să îi vedeţi cum trăiesc şi ce gândesc mergeţi în pub-uri, da nu în alea comerciale din Temple Bar, unde vin puştii dornici de agăţat, în alea tradiţionale care se găsesc şi pe lângă O'Connell, dar mai ales în cartiere... Noi am mers la unul, de fapt la două, din cartierul lui Alin, Fairview din Dublin 3. Cel mai aproape de casa lui Alin este Smyth's of Fairview, este un pub ca toate pub-urile numai că are pe langa site şi pliante şi o istorie în spate. Pe pereţi, pe lângă obiecte şi reclame vechi, sunt fotografii ale cartierului şi ale pub-ului de-a lungul timpului. E interesant. Acolo am văzut eu băbuţe de 80 de ani în separeuri sobrind guinness împreună cu moşuleţul şi un moşuleţ foarte vorbăreţ care a intrat în vorbă cu noi.
Cum în pub-uri nu se fumează veţi şti că vă aflaţi în apropierea unuia acolo unde sunt mulţi oameni strânşi ciorchine cu o bere într-o mână şi o ţigară în alta discutând zgomotos. Şi deşi pare că, după serviciu, dublinezii nu fac altceva decât să stea în pub, nu am văzut oameni beţi pe străzi decât de St. Patrick şi atunci aveau o scuză, dar în rest eu nu am văzut...
Acesta nu este un pub ci mai degrabă un restaurant şi pe parcursul acestei postări veţi vedea nu doar pub-uri ci şi cafenele şi restaurante. Eu le-am fotografiat pentru că aveau o faţadă frumoasă şi abia acasă am descoperit ce sunt.
Acesta se cheamă Abbey Tavern şi se află în Howth
Acesta deşi se află în plin centru nu i-am găsit site-ul. Sigur are, doar că nu l-am găsit eu. Se cheamă Bachelor Inn
Chiar pe Grafton Street m-a atras faţada acestei cafenele unde am găsit că se vinde Bewley...cafea irlandeză. Şi se cheamă, normal, Bewley's Oriental Cafe
În nord-vestul Dublinului, aproape de Phoenix Parc am fotografiat Nancy Hands. Ghidul ne-a povestit ceva legat de acest restaurant, da nu îmi mai amintesc. Oricum am ataşat site-ul aşa că puteţi descoperi singuri.
Tot ghidul, din autobuzul turistic, ne-a atras atenţia asupra pub-ului de la Arlington Hotel. I-am făcut mecanic o poză şi vi-l prezint şi pe acesta.
Un pub tipic de cartier este Clonliffe House...
... în timp ce unul dintre cele mai cunoscute pub-uri din centru este The Church, pe care nu am apucat să o fotografiez din afară, dar arată foarte bine şi e facut într-o fostă biserică.
Acum ca să înţeleagă toată lumea, pub-urile irlandeze nu sunt ca barurile din localităţile noastre. Adică acolo vin şi femei şi bărbaţi şi petrec timpul cu prietenii sau cunoştiinţele. Nu ies pe patru cărări şi de cele mai multe ori se uită la televizor la diferite sporturi sau discută politică. În multe pub-uri, după 20.00 poţi asculta muzică live sau poţi face karaoke...şi repet pub-ul este o distracţie de familie...bărbaţii sau femeile singure stăteau la bar şi erau clar acolo la agăţat, în rest erau cupluri.
Noi am mers la un astfel de pub să vedem o formaţie de 17 suflatori, adică oameni care cântau la tompete sau tomboane sau orice alt instrument de suflat. Alin mi-a zis că sunt oameni cu diverse meserii, dar care o seară pe săptămână se întâlnesc şi cântă împreună. Noi am ajuns mai devreme şi i-am văzut venind şi le-am văzut şi bucuria de a avea un hobby şi să ştiţi că deşi nu se vedeau, soţiile erau în public aplaudând...
Nu vă îndemn acum să staţi în pub-uri, nici în Irlanda şi nici în România, dar dacă sunteţi ca mine şi pe lângă clădiri şi monumente vreţi să cunoaşteţi şi oamenii, un pub este indicat:D

No comments: