Translate

August 18, 2010

Asta se întâmplă când tai salariile

Nu vreau să sun ca Mircea Badea, dar prevăd vremuri tulburi pentru România. Azi se întorc rromii din Franţa şi ce credeţi că vor face ei aici? ce ştiu mai bine şi dacă s-ar rezuma la cerşit am ieşi ieftin. Eu una deja caut uşă de fier cu 10 încuietori nu că aş avea cine ştie ce în casă, dar am înţeles că hoţii te caută şi în sertarul cu chiloţi şi ca şi cum nu ar fi umilitor poliţiştii iau amprente tot de acolo. De prins...vise...că doar şi poliţistul are un salariu mai mic cu 30 la sută pentru că poate nu aţi ştiut da reducerea de 25 s-a făcut la salariul mare (net sau brut că le încurc totdeauna) deci ajunge în unele cazuri la 30 la sută. Plus că am cunoscut eu cazuri când salariul unui bugetar a ajuns la puţin peste 4 milioane. Credeţi voi aşa că omul ăla va veni cu chef de muncă la serviciu? Şi să revenim de la ce am plecat, de la Maternitatea Giuleşti. Acolo au fost un cumul de factori, toţi izvărâţi din lipsa de bani.
1. Aerul condiţionat instalat de cineva care nu era pregătit să facă aşa ceva - spitalul a făcut o economie şi nu a angajat o firmă specializată sau la firma respectivă s-a angajat un om fără pregătire pe domeniul ăla, probabil la un al doilea job pentru că probabil din primul nu se descurca. Nu e vorba că a făcut o treabă de mântuială, poate pur şi simplu nu era pregătit. Dacă şi-a băgat picioarele este deja grav.
2. Asistenta sau hai să nu generalizăm, cadrul medical, că din câte ştiu eu nu doar asistentele sunt responsabile de tot răul din lume şi mai ales la copii cu probleme, că doar de aia erau în incubatoare, trebuia să existe măcar un medic. Ei bine cadrul medical are şi el salariul scăzut cu 30 la sută. Credeţi că îşi mai dă interesul? Şi să presupunem că e un om devotat care îşi lasă grijile la poarta spitalului, da la noi e o criză de cadre medicale, la Giuleşti era unul la 40 de copii. O fi fost un copil care a avut o problemă şi a trebuit mutat altundeva sau cine ştie ce i s-a întâmplat omului ăluia. Da e de condamnat că timp de o oră nu a intrat nimeni în camera cu copii, da scuze sunt.
3. Pompierul. Ce credeţi? are şi el salariul tăiat. În acest caz nu a fost aşa - primii pompieri au ajuns în 6 minute, dar dacă pompierul şi-ar lua grijile cu el la serviciu, credeţi că îi mai ardea să spargă uşa cu piciorul, să rupă cu dinţii furtunele copiilor şi să salveze trei odată? Bravo lui.
Vedeţi sunt trei oameni de care a depins succesul sau insuccesul cazului de la Giuleşti, toţi afectaţi de criză. Unii au ştiut să fie profesionişti, şi mobilizarea de după incendiu mă face să cred că nu suntem chiar aşa de în rahat cum credeam, alţii au apelat la subterfugii şi s-au salvat. Mă întreb câţi medici vor fi sancţionaţi în acest caz. Şi ajung la o chestie veşnică: sunt bugetari în România care trebuie plătiţi în aur, nu toţi sunt feţele acre din spatele ghişeului pe care eu una le-aş plăti cu 5 la sută. Sunt oameni de care depind vieţi, oameni care nu îşi pot permite să se gândească că acasă le plâng copii, că nu au ce să pună pe masă, că s-a scumpit pâinea, că li s-a redus salariul. Aceste categorii meritau dublarea salariului şi încă 25 la sută, nu scăderea lui....

No comments: