Translate

April 14, 2009

Mănâncă sănătos

un îndemn pe care îl aud zilnic într-un fel sau altul. Şi sincer încep să mă întreb ce înseamnă. Primul lucru zic că să mănânc mai multe fructe şi legume. Bine mănânc, da acum roşiile nu mai au gust de roşii, iar bananele coapte au gust de banane necoapte şi astea sunt doar două exemple, strugurii apar de prin mai, iar căpşunele sunt cât pumnul...mă gândesc că dacă mănânci legume şi fructe din hipermarketuri nu poate fi tocmai ceea ce poate fi intitulat mâncat sănătos. Aşa că... Apoi să mănânci carne, bine şi la carne se poate da exemplul de mai sus, da am altul şi mai bun. Acum mai nou e la modă carnea cât mai crudă. Ştiu chiar pe cineva care găteşte carnea extrem de puțin şi spune că aşa e mai sănătos. Păi cu toxinele eliminate prin fierbere sau frigere cum rămâne? Şi apoi tot sângele ăla care iese greţos dintr-o carne nepreparată e bun? Nu cred. Aşa că... Apoi renunţă la pâine că îngraşă. Şi un om gras nu poate fi un om sănătos. De acord cu voi aici. Eu am renunţat la pâine de vreo 5 ani... v-aţi uitat recent la pozele mele??? Apoi renunţă la dulciuri că nu fac bine. Te-ai uitat câte E-uri sunt într-o ciocolată? Mănâncă miere sau, din nou, fructe că sunt sănătoase... Aici nu am cum să combat. Îmi place ciocolata cu lapte Milka sau Poiana şi sincer nu văd niciodată E-urile, iar mierea o prefer amestecată cu nuci tot în ciocolată. Este una, nu îi mai ştiu firma. Aşa că... Apoi renunţă la cola, bea sucuri naturale sau apă minerală, da nu minerală cu bule minerală plată. Aoleu. Ok. Renunţ la cola, da unde aţi văzut voi sucuri naturale? Nici măcar alea la cutie de care ziceam eu că sunt naturale, nu sunt. V-aţi uitat vreodată pe cutie? Să nu mai spun de apa plată care este o mizerie. E apă de robinet îmbuteliată. Aşa că... Aşa că am eliminat cam tot ce poate fi mâncat sau băut şi zic să ne ducem liniştiţi la culcare cu burta goală că sigur e mai sănătos. Bine asta dacă nu credeţi în moda eco, bio sau cum s-o mai fi chemând, care ia fostele legume şi fructe de la ţărani şi le vând cu „suprataxa” eco-bio...

2 comments:

Andruska said...

Intr-o singura luna de mers la sala (trei zile pe saptamina, doua ore pe zi) si de mincat ceva mai sanatos am slabit 5 kg.
Ce a insemnat "mincat mai sanatos" pentru mine? Pai asa:
1) fara sucuri (nici o problema, oricum nu consumam)
2) fara duciuri (la fel)
3) mai multa carne de pui si peste decit de porc sau vita (dar din cind in cind imi permiteam si de astea)
4) carnea facuta ori pe gratar, ori in cuptor (in orice caz nu prajita)
5) trecerea la bucataria chinezeasca, mai sanatoasa (cu mai multe legume). Adica mai degraba pui cu ghimbir decit ceafa de porc in singe :) Bine, tre' sa te pricepi, si eu ma laud ca devin un bucatar tot mai bun :)
6) fara mincare seara (exceptie facind o farfurie de supa sau bors, dar mai mult zeama)
7) seara am trecut de la trei beri la una singura :)
8) niciodata in luna asta nu am mincat pina sa nu mai pot (inainte mai faceam asa)
9) apa beau de la robinet ca dintotdeauna (si iaca nu patesc nimic, dar nici nu dau bani sa fiu fraierit)
Cam asta e... Ideea e ca in mod categoric poti si sa maninci mai sanatos, si sa faci sport, si sa slabesti. Totul e o chestie de vointa, pina la urma.

Raluk said...

Problema nu e ca se pune un semn de egalitate intre a manca sanatos si a slabi ci ca acum este o fita treaba asta cu mancatul sanatos. Ba mai mult duce la chestii hilare, ca cele pe care le-am evidentiat in post. Normal ca slabitul tine de vointa la fel cum si mentinutul la greutatea obtinuta tine tot de vointa. Numai ca nu de slabit vorbeam eu aici...