Translate

August 4, 2008

Magia perlelor

Cand eram mica, mica de tot, bunicii mei mi-au adus o bratara cu perle naturale lucrate in argint. Si cred ca atunci m-am interesat eu ce sunt alea perle naturale si de ce siragurile alea mari cu care ma jucam eu nu erau cine stie ce valoroase, ba chiar erau mai putin valoroase decat mica mea bratara cu perle naturale. Tin minte ca la un moment dat am aflat si cum se fac perlele naturale si care este diferenta intre cele naturale si cele de cultura si desigur intre cele naturale si margicile cu care ma jucam cand eram mica..
Revenind in prezent, sambata m-am dus la Muzeul de Geologie la expozitia Vara cristalelor. Inghesuiala mare, babe care habar nu am ce cautau acolo, negustori care strigau ca in piata si o taraba la care nu se ducea nimeni. Aia era prima si de altfel singura taraba pe care am studiat-o in detaliu. Domnul respectiv comercializa siraguri din coral si perle de cultura. Intr-o prima faza mi-am zis ca babele sigur stiau ca sunt fake-uri si de asta nu au navalit. Apoi ma gandeam ca astia de la muzeul de geologie nu ar lasa pe un impostor sa vanda in curtea lor. Si am intrebat cat costa. Un sirag de perle pentru gatul meu 200.000 sau 20 de lei. Si am intrebat de ce sunt asa de ieftine, vorba aia le ia scoicilor alea ceva timp pana sa produca o perla. Si a inceput domnul respectiv sa imi explice. Mi-a scos vreo 10 siraguri, lila, un gri inchis si albul ala laptos. Si a inceput sa povesteasca. Am aflat ca perlele se poarta musai pe langa gat. Un sirag de perle din ala lung si innodat e de prost gust. Am aflat ca perlele gri inchis sau negre sunt cele mai rare. Pentru ca de fapt vietatea imbracata in sidef a facut o reactie ciudata cu acesta(in cazul in care nu stiti, perlele de cultura, dar mai ales cele naturale se formeaza intr-o scoica in jurul unui microorganism care a ramas captiv intre cele doua pale. Scoica pentru a se apara il imbraca in sidef si de aici provine perla.). Ca scoica nu sufera cand i se rupe perla, ci din contra e cumva "bucuroasa". Si ca aceeasi scoica poate face mai multe perle intr-o viata. Am discutat si despre corali, da nu a putut sa ma convinga ca odata rupti de acolo ceea ce a ramas nu moare...
Mi-am luat siragul meu de perle si am venit acasa, unde normal ca am studiat. Din intamplare perlele mele chiar sunt de cultura. Sunt intr-adevar de o calitate inferioara, dar sunt de cultura. Si m-a dus gandul la Audrey Hepbourn si la celebra ei rochie neagra. Si pe google am gasit ca avea asortat ditamai siragul de perle. Si actritele din Sex and the city asortau rochia neagra la perle. Si stiti ceva chiar merge. E chiar chic si de bun gust. Si chiar nu inteleg de ce nu poarta romanii perle? Sunt relativ ieftine si de foarte mare bun gust... Ghiciti cumva la urmatorul mare eveniment ce voi purta???

No comments: