Translate

January 24, 2015

O nouă sursă de ii

Dragilor,

nu pot să vă spun ce ușurare e să termini sesiunea. Nu ştiu dacă sistemul de învățământ din Luxemburg e de vină sau faptul că sunt eu cam bătrână, însă mie mi s-a părut foarte greu. La începutul sesiunii nici nu credeam că o voi termina (bine nici nu am terminat-o pentru că nu ştiu rezultatele examenelor), am crezut că voi scrie o lucrare-două şi mă voi lăsa. Însă după 9 lucrări sunt vie şi am ieşit învingătoare. Acum nu ştiu dacă şi ce am scris în cele 9 lucrări e bun, însă sunt mulțumită că măcar mi-am ales subiecte interesante. Cumva am făcut eu ca masterul ăsta fără sens să tragă spre migrații, spre folclor.
Însă acum, despre iile mele dragi vreau să vă vorbesc şi nu despre master. Am ajuns şi eu ca alea care nu au alte subiecte de dezbătut decât nunta şi copii. Aşa şi eu doar despre master vorbesc :)
Pentru noi astea fără bunici la ţară, fără bunici care să fi cusut ii, procurarea unei ii este de cele mai multe ori un proces costisitor şi nu doar atât ci şi obositor. Faptul că mai stăm şi în străinătate îngreunează şi mai mult procesul. Să vă zic de ce.
Am observat că se fac deosebiri între iile noi, pe care unii le numesc de artizanat, şi iile vechi. Acum eu fără o tradiție ce să fac? Să mă duc în primul sat şi să întreb de ii? Nu cred că e productiv şi nici nu cred că e posibil. Aşa că pentru mine, o bună bucată de timp, iile "de artizanat" au fost singura sursa de ii. Eu nu fac această diferență. Şi la iile noi a muncit cineva. Cineva şi-a pus sudoarea şi timpul şi priceperea în coaserea acelor ii. De acord că unele nu sunt de o foarte bună calitate, uneori aţele sunt proaste şi ies la spălat, uneori pânza e de proastă calitate şi se rupe sau se destramă. Însă cei care fac rabat de la calitate s-au cam dus la fund şi au rămas cei care chiar prețuiesc portul tradiţional şi cos ii de calitate. V-am mai vorbit de magazinaşele de pe net şi facebook care vând ii. Eu am de acolo ii noi şi sunt mândria mea, cu atât mai mult cu cât eu nu prea pot să accesorizez o ie veche de să o port toată ziua. Iile noi mi se pare că merg cu o pereche de blugi sau o fusta de o singură culoare, însă iile vechi parcă trebuie purtate altcumva. Şi apoi nu ştiu cum sunteţi voi, dar în viaţa mea cotidiană sunt rare ocaziile în care pot purta ii.
Însă despre iile vechi voiam să vă vorbesc. Există un domn pe Facebook care vinde ii vechi. Îl găsiţi dacă căutaţi: costume populare vechi. Eu de la el mi-am luat costumul şi ia albastră. Însă el aduce ii cam o dată pe lună şi multe mie nu îmi vin. Pentru că spre deosebire de iile noi, care se pot lăsa mai lejere la gât şi pot fi purtate de toate mărimile, cele vechi sunt fixe. Domnul care le vinde vă dă toate dimensiunile şi vă puteţi măsura. Şi ce îmi place e că pune şi o frază, două despre proveniența iei. Însă iile lui vin în general din Muscel, ori eu vin din Moldova. Îmi plac iile descoperite de el şi îmi place că vin cu o poveste. Costumul meu a venit într-o pungă ce avea busuioc în ea. Probabil aşa îl ținuse femeia care l-a lucrat sau l-a moștenit. Aşa îl țin şi eu, deși acum e pe umeraș, i-am pus busuiocul într-un săculeț. Doar nu era să îl arunc...
Ia de Cucuteni
La mâneci are făcut cu croșeta probabil ceva ce se cheamă ploiță
Acum, nu ştiu dacă chiar e o legătură, dar pe mine mă atrag iile moldovenești de nu vă zic. Cele de Cucuteni mi se par divine, cu ploiţa aia la mâneci. Îmi doresc una, ca nu ştiu cum. Însă modelele sunt dificil de lucrat şi nici nu cred că le mai lucrează cineva. Şi în Moldova nu e nici un domn din acesta pe Facebook. Dacă ştiţi voi unul, vă rog să îmi spuneți.
Şi cum stăteam eu într-o zi la TV, orbecăind pentru că noaptea Dea a făcut crize şi nu am putut dormi, văd reclamă la tocmai.ro. E cam prostuță reclama, cu un tip cu o insulă pustie. Acum eu nu sunt pe o insulă pustie, dar nu sunt nici în România. Şi de la domnul de pe fb. iile ajung întâi la mama şi mi le trimite ea prin poștă. Am mai cumpărat şi de pe un alt site de pe net şi tot aşa nu voiau să trimită în afara ţării. Probabil sunt nişte oameni simpli, într-un sătuc, care adună aceste comori. De unde să ştie ei de par avion, de curierat? Eu îi înţeleg şi nu îi condamn. Şi chestia asta sporește povestea. Dacă iile ar veni acasă şi nu te-ai chinui să le obții, ce farmec ar mai fi? Ce am mai povesti? Ce am mai aștepta înfrigurați să vedem dacă ajung sau nu?
Ia care mi-a plăcut mie de pe tocmai.ro
Mi s-a părut deosebită, însă s-a dat. Acum anunțul nici măcar nu mai e pe tocmai.ro
Şi cum spuneam, intru eu pe tocmai.ro şi caut ii din Moldova. Dragilor, Nirvana nu alta. 8 pagini de ii din Moldova, 20 de pagini de ii. Vă daţi seama că le-am răsfoit pe toate? Vă daţi seama că dacă aş avea bani le-aş cumpăra pe toate? Am găsit adevărate comori ce merită dă fie iubite şi prețuite. Acum nu ştiu dacă acest tocmai.ro trimite şi în străinătate. Şi încă o chestie, am văzut o ie la care mi-a rămas sufletul. M-am consultat cu Alin şi a zis ok. Am sunat la numărul de pe site şi se dăduse. Într-adevăr anunțul era de prin noiembrie şi ia era specială. Deci trebuie căutate anunțuri recente, dar să ştiţi că sunt.
Eu nu sunt în situația acum de a mai cumpăra ii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să dau vorba mai departe. Aici sunt câteva link-uri cu ii care mi-au plăcut mie. Două dintre ele eu le consider adevărate comori, iar dacă veţi intra pe toate link-urile cu siguranţă le veţi descoperi.
Ie de pe tocmai.ro
Anunțul e cam vechi şi nu ştiu dacă o veţi mai găsi
Aceasta e una dintre ele. Mi se pare foarte frumoasă. Am şi postat-o pe fb. Însă deşi e frumoasă, eu nu mi-o doresc. Mă atrage, dar nu ştiu unde aş purta-o. Poate nu i-a venit vremea. Însă poate vouă vă place, poate vă atrage, v-o doriți şi poate şi negociați preţul, că mie una mi se pare niţel cam mare. Vă las cu link-urile. E bine de ştiut că mai există şi o altă sursă de ii.
Eu am ii. Am ajuns ca horderii ăia din America. Cum văd o ie interesanta, cum fac orice să o cumpăr. Şi cum am spus nu am unde să le port. Lucrez intens la un mod de a le scoate în lume (abia aştept să vă dau detalii), dar până atunci stau pe umeraşe şi le mai admir eu din când în când. Deci nu sunt în măsură să cumpăr ii, dar mai arunc din când în când un ochi. Nu se ştie de unde sare iia mea de Cucuteni :)

m.tocmai.ro/bucuresti-ie-populara-traditionala-veche-de-peste-100-ani-din-ardeal-20113297.html

http://m.tocmai.ro/ie-populara-20640277.html

http://m.tocmai.ro/pitesti-ie-veche-model-unicat-21906166.html

http://m.tocmai.ro/ie-romaneasca-fara-poale-16534190.html

http://m.tocmai.ro/ie-din-in-si-bumbac-19468712.html

http://m.tocmai.ro/ie-traditionala-20536980.html

m.tocmai.ro/bacau-ie-camasa-dama-port-popular-veche-de-peste-100-ani-17187427.html

Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: