Translate

July 23, 2013

Festivalul International al Benzilor Desenate, Contern, Luxembourg 2013

Dragilor,

dacă aţi luat contact recent cu pagina de Facebook a blogului aţi văzut că în week-end am fost la un Festival Internaţional de Benzi Desenate chiar în Luxembourg. De când cu The Big Bang Theory, recunosc, a început să mă pasioneze şi pe mine domeniul. Am şi căutat un ComicCon aproape de Luxembourg, dar cel mai aproape e unul la Lille şi deşi l-am trecut în calendar, nu am putut ajunge. Ar fi fost interesant.
Nu eram dezamăgită, dar mi-ar fi plăcut să ajung şi evident să fac poze.
Între timp în drum spre cursurile de franceză am descoperit un magazin cu fix această tematică. Ziduri întregi cu rafturi cu benzi desenate, figurine, dvd-uri...fain. Era să nu mai ajung la curs din cauză că am pierdut timpul pe acolo. Mi-am şi luat o figurină cu E.T. foarte faină. E o serie de 5, dar eu am doar 2 şi nici o intenție să le mai caut pe celelalte 3.
În marile magazine din Belgia la raionul cărţilor există o generoasă secţiune a benzilor desenate. Nu sunt doar reviste sau fiţuici ca la noi ci cărţi în toată regula. Le-am admirat, le-am răsfoit, dar nu am îndrăznit să cumpăr pentru că nu ştiu franceză şi mi se păreau destul de grele şi nici desenele nu erau foarte atrăgătoare pentru mine. Stilul Manga nu m-a fascinat niciodată ... eu sunt mai mult genul Mickey Mouse... Disney dacă vreţi.
Aceasta fiind istoria mea cu benzile desenate, nu aveam cum să ratez ditamai Festivalul aşa de aproape de mine.
Festivalul Benzilor Desenate de la Contern, Luxembourg...pe scurt o mică localitate din mica țară Luxembourg a fost luată cu asalt de corturile pasionaților de acest domeniu.
S-a închis circulația în respectiva localitate şi s-au montat alte semne. 
Casele vechi au fost înlocuite de corturi 
Meniul restaurantelor a fost adaptat ocaziei 
Ferestrele caselor au servit drept standuri 
Străzile au fost transformate în pieţe 
Piticul a căutat umbra toată ziua.
De când s-a făcut cald şi în Arlonia, evităm să o luăm pe Dea cu noi în locuri în care ar putea ca ea să ajungă închisă în maşină. Pentru că probabil toţi iubitorii şi crescătorii de animale ştiu că pe căldură nu e indicat să lași un animal în maşină oricâte geamuri crăpate ai lăsa şi oricâte bidoane cu apă ai lăsa. Noi am fost la Festival şi sâmbătă, mai pe seară şi duminică. Sâmbătă Dea a stat acasă, dar când am văzut cam cât e de mare, că e plin de terase, am zis că va fi o zi în aer liber şi deci şi Dea putea veni cu noi. Ghinionul a fost că duminică a fost probabil prima zi de caniculă în Luxembourg şi la umbră, acolo unde o mai găseai, era extrem de cald. Asfaltul frigea, iar Dea cam pe acolo merge. Am încercat să o protejăm, a băut săraca vreo 4 litri de apă, am căutat umbra, i-am udat lăbuțele, am terminat un recipient de apă termală doar pe ea...degeaba. Ea părea bucuroasă că e cu noi, dar trăgea la umbră de câte ori avea ocazia...
Umbră şi iarbă, asta prefera Dea. Sper că o vedeţi alături de însemnele festivalului. 
Aşa cum spuneam Festivalul a pus stăpânire pe întreaga localitate. Aşa arăta una dintre străzile din jurul Primăriei, cumva centrul orașului, zic eu. 
O colecție întreagă de Strumfi 
Un cort cu benzi desenate 
O altă stradă 
Strada principală 
Publicul 
Oferta...1 kg de bandă desenată, doar 5 euro? Poate merită... 
Aşa veneau pasionații la cumpărături. 
Ăsta într-adevăr era mai special, în general aveau trolere din alea medii. 
A 20-a ediție a Festivalului de Benzi Desenate Contern 2013 
Şi ce e cel mai fain e că toate astea se vor repeta în octombrie fix în Arlon :D

Câteva chestiuni:
  • Toată lumea îl cunoaște pe Mickey Mouse, că e un personaj creat de Disney. Știați însă că prima bandă desenată care îl are ca personaj principal pe Mickey a fost creată de un belgian?
  • Poate cel mai cunoscut personaj de benzi desenate şi desene animate, despre care eu recunosc că am auzit prea puţine, creat de un belgian, este Tintin
  • Există însă personaje create de un belgian care îmi sunt cunoscute şi nu numai mie ci cred că tuturor românilor. The Smurfs sau Ştrumfii au fost desenați de Peyo, un belgian.
  • Ştrumfii sunt creaturile acelea mici şi albastre, însă în 1959 Peyo a creat Ştrumfii Negri. Pe scurt un ştrumf a fost mușcat de o gâză şi s-a transformat în Ştrumf Negru. Apoi a transformat tot satul în Ştrumfi negri. Cărțulia, publicată în Europa în 1959 a ajuns în America abia în 2011 când culoarea neagră a fost înlocuită cu mov, pentru a evita discriminarea rasială. Cred că s-a făcut şi un film cu ştrumfii ăştia mov.  

  • Aşa cum era şi normal Lassie a ajuns şi pe teritoriul Belgiei, la urma urmei Scoţia nu e chiar aşa departe de Belgia, numai că Lassie s-a transformat în Bessy. Din Belgia a trecut în Germania unde o serie cu Bessy a fost publicată din 1965 până în 1985.
  • În Bruxelles există un Muzeul al Benzii Desenate. Nu eram eu nerăbdătoare să ajung în Bruxelles prea curând, ca turist, dar acum am un motiv.

  • De la Festival am plecat cu două cărți. Se vede diferența dintre gusturile mele şi gusturile lui Alin?

  • Aşa arată cărţulia mea cu benzi desenate cu Mickey Mouse. Vânzătorul m-a avertizat când am cumpărat-o că e în franceză, dar a spus totuşi că e o bună metodă să fixez ceea ce am învăţat deja în franceză. Şi a avut dreptate. Am citit singură introducerea, destul de consistentă şi trei povestiri. Prima carte pe care am șanse să o termin, în franceză :)
  • Cărțulia mea cu benzi desenate e din 1973, deci e mai bătrână decât mine
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

de ajungea Kari pe acolo ma punea sa cumpar toate cartile! garantat :))

Raluk said...

Da, cam periculos cu copilul la astfel de evenimente :) Oricum daca ii plac eu zic ca merita. Nu stiu cati ani are Kari, da imi plac copii carora le plac cartile :)