Translate

July 25, 2013

Cafe des langues, Luxembourg

Dragilor,

în Luxembourg, diferit de România sau Irlanda, lumea știe cel puţin 3 limbi străine pe care le vorbește fluent. De obicei sunt franceza, germana şi engleza la care se adaugă luxemburgheza.
Eu până acum nu m-am lovit de problema cunoașterii unei limbi străine. Ştiu engleza destul de bine şi ziceam că e suficient. În cei 12 ani de serviciu în România mi-a trebuit engleza de vreo 5 ori şi atunci să traduc vreo știre de pe BBC sau CNN care oricum apărea tradusă în scurt timp şi pe fluxurile de știri de la noi. În presă în România important e să știi româna foarte bine...sau cel puţin aşa era pe timpul meu.
În Dublin tot engleza mi-a fost de mare ajutor şi nu credeam că voi învăța vreodată sau că va trebui să învăț vreodată şi altă limbă. Nu că nu îmi place sau că nu aş avea tragere spre limbi străine ci pentru că nu consideram necesar.
Şi dacă necesitatea s-ar fi ivit aș fi preferat să învăț spaniola şi nicidecum franceza.
Numai că în viaţă nu e totdeauna cum vrem noi şi deşi m-aţi tot auzit că fac cursuri de franceză, de fapt presa în Luxembourg se face într-o foarte mică măsură în franceză. Eu învăț franceza pentru că locuiesc în Belgia în zona valonă şi pentru că e frustrant să înţeleg ce spune cineva, dar să nu îi pot răspunde într-o limbă pe care acel cineva să o cunoască.
Da m-am îndepărtat mult de subiect. Deci anul acesta mi-am propus să învăț franceză cât să mă pot descurca în Arlon şi să încep să învăț germana. Asta mi se pare de bază în Luxembourg şi mi se pare că e mai grea decât franceza pentru un latin ca mine.
Nu vă mai spun că teoretic am făcut 3 ani de germană în școala generală şi că eram destul de bună. S-a șters totul cu buretele şi deci o voi lua de la 0, da nu acum mai încolo.
Ei bine în Luxembourg (şi nu doar aici) am găsit o mică șmecherie pentru cei care vor să exerseze vorbitul unei limbi străine sau mai multe, de ce nu? Se cheamă Cafe des langues şi în mare e o întâlnire o dată sau de două ori pe lună la o braserie în Grund.
Am fost şi eu la întâlnirea din iulie, acum două zile şi chiar a fost fain. Am început la masa de franceză, dar condițiile nu au fost propice şi am trecut la engleză. Promit că data viitoare voi persevera cu franceza, dar pentru mine nici engleza nu trebuie uitată.
Am întâlnit oameni faini, am făcut schimb de facebook-uri cu ei, în august voi fi plecată din Luxembourg, dar în septembrie cu siguranță mă voi duce din nou.
Cafe des langues nu e specifică doar pentru Luxembourg, dacă o căutaţi pe google o veţi găsi şi în alte localități mari sau de ce nu puteţi înființa voi o astfel de cafenea. Tot ce vă trebuie e un pic de timp liber, o pagină de facebook bine pusă la punct şi un târg cu o cafenea sau local din orașul vostru unde să puteţi organiza.
Oricum nu ştiu eu multe locații în Luxembourg, dar pe cea unde s-a desfășurat acțiunea chiar nu o ştiam. Trebuie să mă întorc şi să mai explorez şi împrejurimile că arăta foarte bine. E în locul unei foste abații. Fain.

Raluca

2 comments:

Larisa said...

Este ceva de genul si la mine in oras. Eu n-am fost niciodata, dar am auzit la colegii mei de la cursul de franceza.

De asemenea am mai auzit de un site, unde te inscrii si poti cunoaste mai apoi persoane, din acelasi oras/regiune/tara, te poti inatlni cu ei si exersa diverse limbi. De exemplu tu stii engleza bine si vrei sa exersezi franceza, te intalnesti cu cineva care stie franceza si vrea sa exerseze engleza.
Nu mai stiu cum se numeste, dar pot afla daca te intereseaza.

Raluk said...

Stiam de astfel de schimburi. M-am si intalnit cu o belgianca ce vorbea franceza foarte bine, doar ca eram in perioada in care eu nu vorbeam deloc franceza asa ca mai mult ea isi exersa engleza. Am sa mai fac astfel de schimburi, din toamna.
Oricum pentru mine cred ca e cea mai buna metoda de a invata o limba si de ati face si amici. Cursurile de semestru, de doua ori pe saptamana nu mi se potrivesc din pacate :( deci doar la cafenea sau la schimb sa mai prind si eu cate ceva din franceza...