Translate

August 27, 2011

Irlanda - cel mai vechi mall din Dublin

Cred că sunt fascinată de pieţe. Nu de pieţe cu târgoveţi care strigă la tine să le cumperi marfa, nu de pieţele murdare ale căror pavaje sunt parmenent îmbibate cu un lichid dubios, nu de pieţele de legume sau fructe sau orice altceva, ci de pieţele transformate în altceva. Şi am crezut că George Street Arcade din Dublin este la fel o piaţă transformată în mall, pe modelul celei din Budapesta sau chiar al Pieţei Traian din Bucureşti. Numai că piaţa din Dublin aşa a fost conceputa, cu magazinase mici de o parte şi de alta, ornată frumos şi nu a fost niciodată piaţă în adevăratul sens al cuvântului. Abia după ce am vizitat-o, am citit diferitele plăci comemorative şi am aflat că e primul mall (în sensul de astăzi al cuvântului) din Dublin. Bine acum confuzia nu e total nefondată, pentru că alături de George Street Arcade se află barul The Market făcut chiar în locul unei pieţe tradiţionale.
Aşa arată intrarea în George Street Arcade
Acesta este interiorul
Aceasta este placa pe care scrie că George Street Arcade a fost primul mall, construit special în acest scop în timpul Reginei Victoria
Numai că mall-ul găzduieşte unele dintre cele mai interesante magazine, total diferite de mall-urile din România sau de oriunde. Unul intre acestea este Arts and Crafts Gallery, aşa cum îi spune şi numele este o galerie cu vânzare şi are în special obiecte din sticlă sau lut şi multe obiecte pictate cu maci. Un astfel de magazin mi-aş deschide şi eu, dacă vreodată îmi voi permite să plătesc chiria de 600 de euro pe lună.
Un alt magazin care mi-a atras atenţia a fost cel cu diferite lucruşoare făcute din lână de oaie. Sunt aşa de pufoase şi mi-au amintit de lucrurile asemănătoare ce se găsesc în bâlciurile de la noi.
The Sweet Life e un magazin cu bomboane şi m-am simţit acolo exact ca în zicala: a kid în a candy store, nu ştiam ce să mai aleg, aşa că mi-am ales de toate, în special jeleuri.
Retro shop este un magazin foarte drag mie şi imediat ce voi găsi o utilitate unei astfel de rochii îmi voi cumpăra una. 99 de euro rochia şi 80 fusta de dedesupt. Si au toate mărimile şi când m-a văzut vânzătoarea nu a făcut faţa acră de la noi care îţi spune din uşă că nu au mărimi mari. Ba chiar m-a ajutat să îmi găsesc o rochiţă pe gustul meu şi un corset, chiar dacă până la urmă nu am cumpărat nimic.
Un alt magazin interesant este cel cu obiecte cu Hello Kitty şi Bety Boop. De la tenişi la trollere totul este cu cele două personaje
Bombay Banshee este un magazinaş pe placul meu, cu bijuterii mai mult sau mai puţin handmade
Mi-au plăcut pălăriile prezentate pe mopuri, din acest magazin plin cu lucruri pentru petreceri mai mult sau mai puţin private. De acolo mi-am luat nişte ciorapi coloraţi, o nebunie. Şi la fel marimile mari nu sunt o problemă, iar vânzătoarea nu a făcut mofturi când i-am apărut în prag.
Lângă George Street Arcade este The Market Bar, unde am mâncat cei mai bun nacios cu guacamole, desigur cu cidru Kopraberg
Aşa arată barul şi nu cred că se vede în fotografie, dar printre mese se mai văd încă scurgerile de la fosta piaţă.

2 comments:

eliza said...

rochita aia imi place si mie asa ca ma duci si la mall :D

Raluk said...

ajungi tu aici si vedem unde te duc:D