Translate

May 21, 2009

Minunile tehnologiei

Câteodată îmi place să îmi las telefonul şi portofelul acasă când o plimb pe Dea prin parc. Trăim atât de periculos încât suntem tentate chiar şi lesa să o lăsăm acasă, ca să nu mai spun că tot arsenalul cu care pleacă Alin să plimbe câinele mi se pare inutil. Aşa că nu mi s-a părut a fi o tragedie că ieri mi-am uitat telefonul acasă jumătate de zi. Cine mă sună pe mine... M-am plimbat, am discutat cu oameni, am mâncat şi niciodată nu mi-a venit să duc mâna spre buzunarul genţii unde îmi ţin telefonul. Am ajuns acasă, aveam două apeluri pierdute, am dat telefon inapoi, nu se produsese nici o tragedie... Numai că privind în urmă nu ştiu cum aş fi trecut peste multe probleme din viaţă fără tehnologie... Ce ne-am fi făcut în Viena când nu aveam mărunţi ca să ne recumperăm maşina din parcare? Ce ne-am fi făcut în vârf de munte dacă nu aveam telefon să ne rezervăm o cameră fix din uşa cabanei care nu accepta oaspeti decât pe bază de rezervare (e stupid ştiu, da e fapt real)? Ce ne-am fi făcut de fiecare dată când ieşind dintr-un restaurant constatam că nu avem taxi la intrare? Ce ne-am fi făcut fără tehnologie când trebuia să direcţionăm pe cineva să ajungă la casa noastră, pe cineva din afara Bucureştiului? Şi nu în final... Ce ne-am face zilnic atunci când ar veni cineva la noi şi nu ar reuşi să intre în scară pentru că nu ne merge interfonul? Ce m-aş fi făcut în momentele de singurătate din mall, fără să o sun pe Eliza? Ştiu toate sună bizar şi toate au o rezolvare simplă şi care nu implică neapărat tehnologia, da ce ne-am fi făcut noi oamenii de azi, acum 30 de ani, fără tehnologie?

4 comments:

Andruska said...

Pai da, toate se rezolva si fara tehnologie (taxiul, de pilda, se poate inlocui cu autopasul, mai ales dupa ce ai mincat, ca e recomandabil pentru sanatate mersul zilnic citiva km pe jos - eu ALERG 7 km la sala, deci mersul la pas 7 km e chiar mai simplu).
Ce ne-am fi facut fara tehnologie? Pai eram mai putin stresati, existau mai putini nervi, si poate eram chiar mai inteligenti (ia de pilda GPS-ul: s-au descurcat oamenii si inaintea lui. Acuma, cu el, nu ne mai punem mintea la contributie).
Nu zic ca e rea tehnologia (si eu sint pierdut fara GPS), zic totusi ca am fi fost mai oameni fara prea multa tehnologie. De fapt, cred ca si acum important e cum si cita tehnologie folosesti, nu existenta sau inexistenta ei.

Lizet said...

ne-am fi vazut mai mult prietenii si am fo vorbit mai putin la telefon...

imi place ca socializezi cu vecinele din motive razboinice. mumu

Raluk said...

Ei la mine GPS-ul nu se pune, ca de obicei ma descurc mai bine fara el. Singura data când i-am apreciat prezenta a fost cand am venit prima data cu masina la Budapesta...dar prin tara sincer nu prea ai nevoie de el. Si de taxi te-ai putea lipsi, insa in exemplul dat de mine in nici un caz pentru ca ar fi insemnat sa traversam Bucurestiul pe jos la 3 noaptea. Eu, in schimb, nu ma pot lipsi de taxi pentru ca transportul in comun este de tot rahatul, iar varianta cu mersul pe jos este exclusa... Iti mai amintesti cand ne-am cunoscut noi? Nu erau telefoane mobile, nici net, nici dvd-uri, nici aparate foto digitale si totusi am supravietuit si am ajuns pana aici...

Raluk said...

Ma in cazul nostru telefonul ne mai salvează, că nu cred că te-ai urca tu în tren zilnic sa vii la mine sau invers...
Da vecinele mele sunt subiect de roman:)
Mumu