Translate

March 16, 2015

Luxemburg - Atelierul de ceramică

Dragilor,

v-am mai povestit de diversele avantaje pe care le am ca student în Luxemburg. Începând de la cele materiale şi terminând cu cele artistice. Şi printre cele artistice sunt cursuri gratuite de pictură, fotografie, sculptură, lucrat cu fetru şi o grămadă de altele. Pe mine m-au atras cele de ceramică. Semestrul trecut am luat cursuri ca hapsânul şi nu am găsit nici un moment să ajung la atelierele de ceramică, însă în acest semestru s-au aliniat planetele şi pot ajunge la vreo 4. Vineri a fost primul. Profesoara e foarte dedicată şi dornică de elevi noi. Nu se supără dacă repetă de o mie de ori ceva, e deschisă la tot felul de propuneri şi nu se oftică dacă irosești materiale.
Colegele mele au mai reuşit să ajungă şi semestrul trecut şi știau deja care e treaba pe acolo. De cum am ajuns ne-am îmbrăcat cu nişte halate să nu ne murdărim. Am înţeles mai târziu de ce. Apoi colegele mele mai experimentate şi-au făcut un ceai şi au discutat până profa ne-a introdus în tainele ceramicii şi pe noi ăştia începătorii.
Acesta este primul meu vas modelat. E greşit şi crăpat şi scorojit, dar e al meu. Practic am luat un gogoloi de pământ şi am făcut o bilă, din care cu un deget am dat o gaură, pe care am lărgit-o şi la final i-am dat o formă. Eu nu prea mă pricep, colegii mei erau mult mai talentați şi vasele lor arătau mult mai bine şi îngrijit, dar asta mi-s. 
A doua chestie a fost să modelăm ceva după o formă. Bine de fapt prima etapă ar fi că "se bate pământul bine de tot până îi ies aerele din cap şi se lasă modelat". Aşa s-a exprimat profa şi mi-a plăcut. Apoi se întinde o foaie mare de lut ca şi cum ai întinde o foaie de aluat. Se aşează peste formă şi cu degetele se presează bine ca lutul să ia forma. Îmbinările se taie cu cuțitul şi se uniformizează cu apă 
La final iese aşa un bol, pe care am început să ne jucăm. 
I-am făcut găuri, unii colegi i-au pus dantelă să iasă un fel de model... 
După ce am pus şi al doilea vas pe un raft la uscat în vederea primei arderi am trecut la joacă. O colegă a făcut o scorbură, alta un buștean, eu am făcut cercei sau ceva pe acolo.
Toate obiectele vor fi arse, iar data viitoare urmează colorarea. Vă ţin la curent!
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: