Translate

March 13, 2015

Luxemburg - Parlamentul European

Poza cu steagul.
A devenit o tradiţie deja.
Dragilor,

ştiu că foarte mulţi dintre voi deja aveți ceva de comentat asupra titlului. Ce parlament european în Luxemburg, draguță? Da, până şi eu ştiu că în Luxemburg nu e parlamentul european ci doar câteva dintre structurile europene, ca să le dăm totuşi o denumire. Parlamentul European e împărțit între Bruxelles şi Strasbourg. Chiar ştiaţi că sediul oficial e la Strasbourg? Câți dintre voi ar fi pariat pe acest răspuns? Despre Strasbourg v-am povestit aici, iar la Bruxelles sper să ajung primăvara asta. Totuşi şi Luxemburgul se laudă că ar fi unul dintre oraşele ce găzduiesc structuri europene şi veţi fi surprinși să aflaţi că primele întruniri ale parlamentului european au avut loc la Luxemburg. Mai există încă sala în care a avut loc acea primă întrunire şi multe altele după ea. În 1965 o înțelegere a avut loc între belgieni, luxemburghezi şi francezi prin care s-a stabilit cine, ce găzduiește. Luxemburgul a rămas cu prea puţine obiective, deşi este considerat unul dintre oraşele UE, aşa că din 1965 şi până în 1981 şi în Luxemburg au avut loc întruniri ale parlamentului european, pe vremea când avea doar 12 membri şi nu 28 ca acum.
Aşa cum spuneam, sala încă există şi e folosită pentru a organiza diferite conferințe şi chiar poate fi vizitată.
Primul hemiciclu al Uniunii Europene
În spate vedeţi nişte geamuri, acolo stăteau traducătorii.
Inițial se traducea în Engleză, Franceză şi Germană, ulterior au fost introduse şi Spaniola şi Italiana.
Din componența Parlamentului European în Luxemburg există Secretariatul General, alcătuit din 8 direcții. Nu le ştiu pe toate, dar cea de care am auzit cel mai mult este Direcția de Traducere. Ce face ea? Cred că e ușor de intuit, dar dacă vă gândiți la translatori, nu e asta. Direcția de traducere, traduce documentele produse de Parlamentul European în toate cele 24 de limbi ale parlamentului. În total în Luxemburg există 3500 de oameni care lucrează la Parlamentul European.
În comparație cu dotările sălilor din Bruxelles şi Strasbourg,
sala din Luxemburg ar putea fi considerată arhaică
Desigur în Luxemburg există alte instituții europene, cum e Curtea Europeană de Justiție, Curtea Europeana de Conturi sau Banca Europeană de Investiții. Ele sunt mai multe, dar nu cred că are sens să le enumăr, cu atât mai mult cu cât se găsesc toate pe netul ăsta mare.
Toată mișcarea asta din jurul funcționării Uniunii Europene nu m-a interesat inițial mai deloc, dar dacă tot sunt aici, în miezul tuturor lucrurilor şi le aflu fără foarte mult efort, de ce să nu vi le spun? Masterul meu funcționează pe baza unui parteneriat cu UE, aşa că nu ducem lipsă de informaţii şi de maculatură. Doamne câtă maculatură mai produce Uniunea asta Europeană! La o simplă vizită la oricare din sediile uniunii, poţi pleca acasă cu o geantă cu fițuici, cărţi, planuri, afișe, pliante... La început le adunam, că mi se părea urât să le refuz, cu atât mai mult cu cât mi se cam puneau în brațe. Le citeam şi le aruncam, asta dacă le mai şi citeam. Păstrez un pliant mic, în limba română, de la prima vizită la parlament, dar să ştiţi că unele publicații sunt destul de interesante.
În acest moment structurile Parlamentului European din Luxemburg îşi schimbă sediul (până acum erau în clădirea Robert Schuman din Kirschberg) aşa că e posibil să revin cu această temă odată ce voi ajunge şi în sediul nou. Am înţeles că panorama de acolo e superbă!
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: