Translate

March 12, 2015

Belgia - Carnavalul din Arlon 2015

Dragilor,

anul trecut pe vremea asta eram la Istanbul...ce fain a mai fost... Anul ăsta nu pot decât să îmi amintesc şi să sper că voi mai ajunge cândva acolo. Legat de Istanbul, l-am convins pe colegul meu japonez sa facă o escala în Istanbul de doua zile între Luxemburg şi Japonia. I-am făcut chiar şi o listă cu ce să viziteze, m-am asigurat că şi-a luat un hotel într-o zonă decentă şi am așteptat să văd impresiile. Şi impresiile au fost: e un oraş murdar, periculos şi haotic. Am fost aşa de dezamăgită, de parcă ar fi vorbit de Iaşi, nu de Istanbul. Nu aveam ce argumente să îi dau, e totuşi o chestiune personală. Am o grămadă de prieteni care au fost daţi pe spate de Praga, pe când eu nu am avut o experienţă plăcută. Şi eu şi prietenii mei provenim din aceeași cultură, unii chiar avem aceleași studii, am lucrat împreună, da eu cu japonezul? O diferență de la cer la pământ. Cred că asta e unul dintre atuurile lumii ăsteia globalizate, suntem toţi împreună, avem parte de experiențe diferite, avem acces unii la lumea celorlalți, dar mie tot îmi e dor să pot depăna amintiri cu oameni care au trăit în aceeași zonă sau în acelaşi timp cu mine...
Revenind la Carnavalul din Arlon. Arlonul ăsta are trei evenimente mari pe tot parcursul anului, dar când sunt aceste evenimente îşi dublează populația. Lume de pe lume, care mai politicoși, care mai nesimțiți, erau unii lângă noi care voiau să îşi facă selfie cu fiecare car din paradă. Nimic neobișnuit, doar că totdeauna după ce terminau mi se așezau în faţă, iar ca să fac poze trebuia să îi depășesc. Da nu era ok dacă nu îmi făceam eu ceva nervi, nu? Ce mai povesteam? Ce îmi mai aminteam? dacă totul era frumos şi fără incidente?
Şi o altă chestie. Sărăcia şi prostia merg mână în mână şi în România şi în Belgia. Era o familie: mama de vreo 50 da arăta de 80 fără prea mulţi dinți în gură, dar cu o ţigară a cărui fum venea peste toată lumea din jur, cei mai mulţi fiind copii. Fata cu părul roz, nespălat, cu fundul ieșind din blugi, băiatul un pic cam retardat, la fel cu fundul ieșind din blugi şi un băiat sau fată mai mic care făcea ca toţi dracii. Toți copii (deşi cei mari băteau spre un 15-16) urlau ca descreierații, adunau confeti de pe jos şi le aruncau în faţa oricui trecea pe acolo, se băteau cu copii mici după bomboane, împingeau lumea şi evident îşi făceau selfie. Pentru că nu dinții din gură sunt importanți, ci telefonul de ultimă generație este. Eu i-am cam ignorat. Nici nu eram foarte aproape unii de alții, însă la final când eu îl scuturam pe Alin de confeti s-a trezit retardul că poate Alin era prea curat şi i-a aruncat o mână de confeti în faţă. Eu înţeleg că noi nu avem fețe de oameni peste 30, da bunul simț trebuie să fie acolo în relația cu oricine.
Aşadar în afară de cei care vedeau că fac poze şi se gândeau că o mână de confeti în cap mă va ajuta la păstrarea echilibrului, în afară de cei care fumau în mulţime şi de cei care aruncau cu bere din carele alegorice în capul tuturor, eu zic că a fost frumos la carnaval. O distracție duminicală, numai bună de dus copilul la adunat bomboane...
De câte ori mă duc la vreo paradă pe aici, îmi lipsește organizarea irlandezilor :( nici nu poate fi comparată parada de St. Patrick cu ce am văzut pe aici...
Parada a început cu Poliția Ecvestră. Habar nu aveam că există polițiști în Arlon, nu i-am văzut niciodată, că mai au şi cai a fost chiar o noutate.
Eu sincer venisem la paradă pentru că acum 2 ani mi s-a părut a fi foarte tradiţională, cu multe măști şi sincer voiam să fac poze şi poate să iau câteva interviuri. Însă am cam fost dezamăgită, dar oamenii s-au pregătit şi o să vedeţi că unele costume chiar sunt elaborate.
Astia nu ştiu sincer ce erau şi de unde veneau, cert e că te stropeau (sper că era apă) ca şi cum s-ar fi pişat pe tine. Cică era amuzant. Mie nu prea mi s-a părut.
Mi-a plăcut poza asta cu băieţelul cu confeti
Mie mi-au plăcut "păpușile" astea. 
Pe progrm zice că sunt "Les Marionnettes" şi că vin din Bruxelles
Sincer nu ştiu de unde veneau copii ăstia, dar purtau pe cap ceva ce seamănă cu o maşină de cusut şi chiar carul lor era ceva cu un metru de croitorie. Interesant costum!
Ei presupun că sunt o formație sau ceva. 
Cred sincer că ar trebui să îşi angajeze pe cineva pe partea de comunicare. Am plătit 5 euro intrarea la carnaval (Șocant, ştiu!) şi am primit o foaie A4 cu ordinea carelor în parada, dar doar cu numele lor. Cine sunt şi ce vor? Dumnezeu ştie! Pe aceeași foaie programul era îngrămădit de mulțimea de reclame, semn că organizatorii au luat ceva bani pe carnavalul ăsta. Poate le mai ajung ca la anul să printeze şi un ghid de bună purtare. Erau unii în paradă care într-adevăr aruncau cu confeti, însă cei mai mulţi nu aruncau, însă primeau confeti strânse de pe jos de la spectatori de cele mai multe ori în faţă, în gură, în păr. Mizerabil!
Pe clovnii ăştia i-am văzut şi acum doi ani, au nişte biciclete tare faine şi ingenioase.
Presupun că şi ei erau nişte clovni sau ceva. Mie mi-au amintit de KKK, dar probabil ei nu au astfel de apăsări. Mi-a plăcut faţa diabolică a puștiului ce arunca confeti în lume.
Ei veneau din Bastogne şi chiar aveau o coregrafie faină, păcat că nu aveau unde să danseze pentru că puteţi vedea şi voi că traseul nu e delimitat prin garduri şi locul li se îngusta, plus că erau aruncătorii de confeti în faţă care nu îi lăsau în pace.
Cred că figura ei spune totul! Şi noi eram abia la începutul traseului
Am înţeles că ei as fi tradiţionali, numai dacă aş şti şi cine sunt ei fără să mă obosesc să caut pe google...
Şi acum "domnii" care aruncau cu bere în cap la oameni. Nu ştiu dacă se înţelege, dar de la înălțimea aia cred că doar 5% din pahare ajungeau în mâna spectatorilor, restul de 95 ajungeau pe hainele, încălțările sau chiar în capetele oamenilor...
Ei vin din Martelange şi se pare că obiceiul pe acolo e să torni confeti în chiloții celor din jur. Frumos exemplu pentru toţi copii de acolo...
Sanglierii din Arlon! 
Ei mi-au plăcut. I-am şi înregistrat şi promit să îi caut pe Google. 
Şi ei sunt tot arlonezi. Nu ştiu cine sunt şi ce fac, însă în paradă erau nişte oameni cam de vârsta părinților mei. Credeți că au scăpat de confeti în figură? Priviţi imaginea! Aş spune că nu, deşi doamna împărțea bomboane.
Ei sunt "Giganţii din Arlon" Mi s-au părut interesanți!
Ăștia săracii şi-au luat de-a confeti în faţă...îmi era şi milă de ei. Unul s-a oprit din cântat şi a început să se certe cu retardul.
Multe care erau trase de Dustere 
Alții deja terorizați de confeti
Atac surprins în plin. Vedeţi că omul era destul de făcut pentru o astfel de "joacă"
Şi aici la fel
Şi ei mi-au plăcut
Eu la finalul paradei, după ce mă curățase Alin de confeti
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: