Translate

October 3, 2014

Luxemburg - În livadă la Steinsel

Dragilor,

trebuie să vă povestesc despre o șmecherie ce mi se pare genială. Eu nu prea mă omor cu muncile agricole şi copil crescut pe asfalt fiind, mi se pare că nici nu ar trebui să am vreo înclinație spre aşa ceva. Şi totuşi eu, aia care nu mănâncă mere, m-am dus în livada de meri să culeg mere. Şi mai mult decât atât, găsesc treaba asta foarte simpatică. Şi mi se pare atât de la mintea cocoșului, încât nu înţeleg de ce nu s-a gândit nimeni la aşa ceva şi în România.
Pe aici am auzit de multe grădini, livezi, vii, unde te duci şi îţi culegi singur produsele. Nu e nici o garanție că nu sunt plasticoase ca cele din supermarket, însă din toată experiența iese o zi super, mai ales dacă e vremea frumoasă afară. Când spun că nu e nici o garanţie, spun că nu ai de unde şti dacă au fost stropite şi cu ce au fost stropite. Nu ştiu, vorbesc şi eu din ce am auzit, dar merele erau pe gustate. Nu îţi plăceau, nu le culegeai.
Pe scurt e aşa: noi am fost la livadă. Se dă livada, tu te duci acolo cu o pungă sau dacă nu, poţi cumpăra cutii (50 cenţi cutia), îţi culegi merele pe alese şi când ieşi le plăteşti la un preț puţin mai mic decât la magazin. În plus există o presă care face suc de mere pe loc, foarte delicios, şi toată treaba arată ca o sărbătoare câmpenească, cu un camion cu bere, cu o tarabă cu mâncare, cu produse din mere făcute de localnici. Şi uite aşa tu petreci o zi în natură alături de prieteni, ai produse proaspete, culese de mâna ta, iar ei nu trebuie să mai îngheţe în piețe așteptând să vii tu să cumperi mere.
Mie mi se pare genială faza, nu credeţi? Şi nici nu îţi trebuie cine ştie ce investiție, că mă gândesc că deja cei care au livezi au şi teascuri. Puţină organizare şi câteva contracte cu firmele de băuturi şi mâncare şi gata treaba.
Bine, aici, treaba a mers brici. Cei de la livadă aveau un fel de roabe cu care puteai să îţi cari merele, aveau locuri de parcare, se vedea că nu era primul an în care organizau astfel de chestii, aşa că experiența îşi spunea cuvântul.
Am văzut la fel de la legume la flori, există şi grădini unde te duci şi îţi culegi tu florile sau poate le iei cu tot cu răsad, nu ştiu.
La dezavantaje aş putea pune nesimțirea oamenilor, care fie lasă deșeuri prin livadă, fie rup merele cu tot cu creangă, însă aici astfel de oameni nu am văzut. Cumva toţi erau conștienți că dacă fac ceva nasol, anul viitor vor sta acasă. În România mai greu cu chestia asta, dar nu imposibil.
Cum vă spuneam eu nu mă omor cu merele, abia dacă am mâncat unul, însă Alin a fost în culmea fericirii. Eu am făcut poze şi mi-a fost de ajuns.
Foarte faină treaba. Mai mergem. Vă las cu poze:
Aşa arăta o parte din parcare 
Locul cu mese 
Teascurile 
Livada 
Loc de luat masa 
Mere 



Noi doi într-o poză 
Soţul meu drag şi iubit a lăsat merele să îmi facă şi mie câteva poze 
Cât alţii munceau, eu stăteam 



Autoportret  
Livada 
Într-o parte erau şi pruni, însă erau deja trecuți, dacă am înţeles eu bine 
Însă dădeau bine la poze 
Merele erau de mai multe soiuri, fiecare foarte bine semnalizat 
Dacă v-a plăcut experienţa şi dacă sunteţi prin zonă, aceeaşi treabă se va petrece şi weekend-ul următor, adică 4-5 octombrie şi pe 11-12 octombrie. Vreme bună să fie!
Dacă v-a plăcut, vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

Ursu said...

Apoi tu compari mere cu pere!
De fapt mere dintr-o tara civilizata cu pere "cu chiriasi" de pe plaiurile mioritice.
Cand in ORASUL Voluntari sau Pantelimon (in Ilfov adica) inca mai exista WC in fundul curtii, strazi neasfaltate, lipseste apa curenta, gazele si canalizarea... de unde Food Truck, Beer Truk si toate celelalte???
Altfel, pfuai ce pofta mi-au facut pozele tale! Mmmm! Un mar proaspat cules din pom, zemos si parfumat... deja salivez :)

Raluk said...

Mai Ursule, pai daca pornim de la ideea ca la noi nu se poate, atunci chiar nu se poate. Trebuie sa se poata. Eu nu vorbesc de food truck, desi as cam crede ca exista si in Bucuresti si poate fi adus in Voluntari. Sa nu vorbim de sate din fundul Moldovei, ca aia chiar nu au nici o speranta. La serbarea din Steinsel au fost femeile din sat care au facut tarte si prajituri cu mere. Hai ca astea se pot face si se poate aduce si o firma de bere cu cateva butoaie.
Solutii exista si eu sunt o optimista. Problema e ca degeaba vorbim noi doi, ca noi chiar nu putem face nimic, ideea ar fi sa vada postarea asta cineva din domeniu si sa gandeasca solutii :)