Translate

September 5, 2008

Pe 89 FM este iarasi muzica

Azi din intamplare am dat pe News Fm in masina. Era muzica, da nu pop-brit-ul cu care se laudau cei de la News ci o muzica mai comerciala, care probabil va face trecerea spre noul format. Si pentru ca povestea imi umbla prin cap de vreo doua saptamani si nu mi-a dat pace azi noapte m-am trezit pe la sase dimineata si am asternut-o pe un caiet, iar acum v-o dau revizuita si voua.

Pentru mine News Fm a aparut in cel mai bun moment posibil, adica in momentul in care eram practic ingropata in Antena, fara nici o posibilitate de promovare. Adica programul de la 3 noaptea la 12 in miezul zilei ar face pe oricine sa spuna DA la orice propunere. Si propunerea a venit pentru mine sub forma unui telefon din partea unei colege. Am acceptat aproape instantaneu. Era radio, urma sa fiu editor si cu siguranta nu avea sa fie programul sinucigas din Antena 3.
In luna in care am dat la perete (pentru cei neavizati "la perete" este sinonim cu tennis-ul la perete, adica un fel de repetitii pentru acomodarea cu regimul de lucru, cu echipa, cu gingle-urile, cu echipamentul si cu ce mai vreti voi) m-am obisnuit cu conceptul de breaking news si am suferit enorm pentru ca cei din Antena imi faceau neplaceri la final. Pe scurt o secretara (proasta) nu mi-a prelungit contractul din Antena (acolo primele trei luni sunt de proba urmand ca mai apoi contractul sa fie pe o perioada nelimitata), iar cand am anuntat ca demisionez ca sa trec la News a intrat in panica. M-a turnat la sefi (pe care sincer nu as fi vrut sa ii supar pentru ca in afara de micile iesiri sunt oameni buni), da intr-o versiune romantata, cum ca am semnat doua contracte. M-am certat cu sefii si am ramas si fara contract si fara banii pe ultimele doua luni. In fine dupa rugaminti, dupa tipete si jigniri in plina redactie si dupa interventii la cel mai inalt nivel mi-am recuperat banii... Din aceasta cauza, probabil, ca in prima luna de News nu m-am implicat cum probabil se astepta de la mine, iar cei care au facut-o au dus-o si o duc mai bine. Da nu imi pare rau, sunt impacata ca treaba mi-am facut-o de zece ori mai bine ca altii si stiu sigur ca nu munca noastra sau nu din cauza echpei s-a destramat News-ul. Greseala a fost probabil numirea in functii de conducere a unor oameni din TV, care nici pana in ceasul al 12-lea nu si-au dat seama ca radio si tv nu sunt aceeasi mancare de peste. Sau ca prime time-ul in radio e dimineata spre deosebire de TV cand e seara. De aici amplasarea celei mai importante emisiuni informative a zilei de la ora 19.00 si lipsa unui matinal, stiut fiind ca in radio emisiunea de dimineata este locomotiva (vezi Carcotasii, Razvan si Dani sau Buzdugan si Morar in jurul carora se construieste noul 89 FM). Spun asta desi asocierea cu nume din TV a fost benefica. Sunt sigura ca emisiunile Ancai si ale Sandrei erau ascultate.

Apoi noutatea adusa de Blog FM al lui Vlad Petreanu sau de Traficantii lui Mircea Badea nu puteau fi decat plusuri pe care orice radio si le-ar dori. Referitor la sefi, privind in urma, imi dau seama ca erau mult mai preocupati cu noutatile de pe Youtube sau de bancul zilei de pe Hotnews decat de programul redactiei. Mie una de doua ori mi s-a schimbat programul fara sa fiu anuntata (precizez, nu consultata, anuntata, adica la modul am venit la alta ora la serviciu sau in alta zi) sau in general ce se discuta la tigara era litera de lege, nu erai acolo nu existai...si cum eu nu fumez... E drept am simtit favoritismele din plin, si nu numai eu le-am simtit, dar sincer nu am fost deranjata pentru ca stiam ce pot si ce stiu si asta nu iti ia nimeni. Poate ar fi fost mai facil sa ma maimutaresc prin redactie, dar nu as mai fi dormit linistita noaptea stiind ca am facut-o. Pot spune cu mana pe inima ca am fost eu pana la final chiar si in ultimele doua saptamani cand sefii si sefutii s-au dat la fund si am ramas singuri sa facem radio. Cineva zicea atunci ca abia in situatii de criza se vede cine e om si cine nu. Si probabil ca avea dreptate.

Da nu ma plang, au fost noua luni in care am acumulat experienta, din care m-am ales cu o groaza de cunoscuti si cu unul sau doi prieteni. Imi amintesc oamenii cu care mi-am petrecut Craciunul si Pastele. Imi amintesc de week-end-uri cand scapam de presiuni si chiar faceam treaba. Imi amintesc de interventiile din trafic ale lui Ovidiu sau Marianei. Imi amintesc de rapiditatea cu care Tea rezolva un subiect si cum, mai ales pe final, ne intelegeam din priviri.
Imi amintesc de materialele lui Ovidiu, care erau pigulite si para pigulite si intrau doar in jurnalele mele. Imi amintesc de dulciurile pe care mi le aducea Ela in week-end. Si imi mai amintesc de mancarea de la IKEA... Chiar a fost o perioada frumoasa pe care nu o regret. Poate am gresit, poate m-am balbait, poate am fost mai extrovertita decat de obicei, dar toti am fost asa. Au fost noua luni in care am fost o familie si dupa care vorba cuiva "ni s-a tras scaunul de sub fund" pentru a face loc unui format mai facil pentru ca vreau sa cred ca e la fel de costisitor (imi imaginez ca numai salariile moderatorilor de dimineata fac cat toate salariile celor de la stiri).

News FM a fost un radio care dupa 9 luni s-a nascut mort, un radio caruia cineva nu a vrut sa ii lase timp sa demonstreze ca poate si ca un radio de stiri are loc pe piata media din Romania. Ca dovada ca se baga bani frumosi intr-un alt post de radio de stiri, al treilea si sper eu ultimul pentru mine. Cand s-a schimbat formatul Mix-ului, din radio economic in radio de stiri (adica acum vreo doi ani), seful de atunci a motivat lipsa unei promovari adecvate prin graba cu care vroiau sa faca transformarea pentru ca doua trusturi mari se pregateau sa deschida propriile radiouri de stiri.

Cu cel al Antenei am vazut ce a iesit, asa ca toata nadejdea in Realitatea FM. Dar cum aceste radiouri sunt doar jucariile patronilor la vreme de alegeri...cine stie...

PS: Le multumesc pentru colaborare, pentru prietenie si pentru momentele frumoase lui Ovidiu, Marianei, Elei, Teei, Adrianei si tuturor baietilor de la emisie si productie pe care recunosc ca si acum ii incurc:)

2 comments:

Anonymous said...

uuff greu ce-ai scris acolo. si frumos! si abia astept sa ne vdm!

Raluk said...

Mie una mi-a fost greu sa il scriu, nu pentru ca mi-ar fi lipsit inspiratia ci pentru implicatiile pe care acest text le-ar putea avea, dar pe de alta parte daca nu l-as fi scris eram o ipocrita pentru tot restul vietii. L-am scris, mi l-am scos din sistem si pot sa continui. Asta e varianta mea de poveste...