Translate

January 5, 2008

Toti oamenii presedintelui


Cand imi aduman materiale pentru lucrarea de licenta, am dat peste investigatia jurnalistica Watergate, cea care a determinat demisia presedintelui american Richard Nixon. Si pentru ca atunci cand scriam eu licenta exemplele de jurnalism de investigatie de pe la noi erau rare, a trebuit sa ma axez in mare parte pe jurnalismul de investigatie pe care il citeam din carti. Nici acum nu stiu daca lucrarea mea a fost buna sau nu pentru ca, in naivitatea mea, chiar credeam ca cineva citeste lucrarile de licenta... da in fine.
Tot atunci imi doream sa vad filmul si eventual sa citesc cartea. Nu am avut nici o sansa. Am citit totusi cartea in engleza, da parca ar fi fost bun si filmul... Acum la mai bine de 6 ani de atunci am reusit sa cumpar DVD-ul cu filmul. E o editie aniversara si are mai multe secvente care explica de ce s-a filmat intr-un fel si nu in altul. Printre secvente este una in care Robert Redford spune ca redactia Washington Post-ului din film a fost copiata pana la ultimul pahar si ultima foaie dupa redactia originala. Si ca oamenii care se vedeau prin spate nu erau doar figuranti ci si jurnalisti. Am fost oarecum surprinsa. Bine nu erau calculatoare erau masini de scris, da in rest, harmalaia, foile lasate pe unde nu te gandesti si vesnicele cosuri de gunoi pareau identice cu cele din multele redactii prin care am trecut. Frustrant a fost totusi ca cei doi chiar trebuiau sa confirme tot din cel putin 2 surse, pentru ca nu aveau reportofoane, nu puteau lua declaratii, iar asa cum e si acum oamenii isi mai schimba declaratiile. Am vazut ca le erau extrem de folositoare propriile notite, pe care le luau pe carnetele mici, galbene care se gaseau in permanenta la ei in buzunar. Se facea greu jurnalism pe atunci, da filmul mi-a reamintit de ce am ales eu jurnalismul. E adevarat nu mai am acel feeling ca descopar eu un subiect, da zic ca am evoluat si ca si bracking news-ul facut corect este tot o forma de jurnalism.

Cand cautam o poza pentru blog am vazut ca a aparut si cartea. Eu am citit-o in engleza si ma intrebam daca sa mi-o achizitionez, mai ales ca e peste 50 de lei. Da zic ca o carte e un bun nepretuit, asa ca cu prima ocazie am sa dau o raita pe la RAO:)

No comments: