Translate

May 31, 2007

Sa fim intelesi: a avea blog nu este egal cu a face presa

Am vazut pe diverse bloguri ca cei care le intretin se numesc jurnalisti. GRESIT Sunt doar blogari sau poate specialisti new media sau orice altceva, numai jurnalisti nu. Ca sunt si jurnalisti care au bloguri asta e alta chestie.
De cele mai multe ori cei care afirma acest lucru posteaza diverse stirule, de obicei mondene, pe care de cele mai multe ori le copiaza de pe alte bloguri sau alte site-uri.
Eu zic asa: pana nu ti-ai tocit coatele intr-o redactie, pana nu ai trudit sa faci o stire, pana nu ai luat tu reactii si pana nu ti-ai luat-o tu ca stirea era prost tratata sau prost conceputa, pana nu ti-ai vazut materialul ajuns pe radio sau articolul in ziar nu ai de unde sa stii ce e aia presa... Copierea de stiri nu se numeste presa, asa cum cei care scriu carti nu pot fi numiti totdeauna scriitori...
Nu stiu cum as defini blogul, dar cred ca se apropie foarte mult de genul jurnal sau genul oracol(daca exista asa ceva).
As indrazni sa ii intreb pe cei care au bloguri si se auto-intituleaza jurnalisti, ce e aia o stire, ce e ala un reportaj? Care e diferenta dintre un reportaj si o ancheta? Sau chiar pentru initiati... ce e ala insert, sincron, cap video sau alte traznai care imi populeaza acum viata? Sau alte intrebari intr-astea...
E drept ca unii poate au mai avut de-a face cu televiziunea si si-au insusit vrand nevrand acesti termeni, da eu chiar vreau sa stiu...
Pana atunci voi continua sa ma delectez in fiecare dimineata cu bloguri si apoi voi merge la serviciu unde chiar "practic" jurnalismul :DPS: pana si Wikipedia face diferenta de care vorbeam mai sus:

Un weblog (prescurtat blog) este o publicaţie web ce conţine articole periodice, ce au de obicei caracter personal - asemenea unui jurnal, fiind afişate în ordine cronologică inversă. Scopul blogurilor variază foarte mult, de la jurnale personale la arme ale campaniilor politice, ale programelor media sau ale diferitelor companii. De asemenea, ele variază şi în funcţie de autor - de la unul singur la o comunitate întreagă. Multe webloguri permit vizitatorilor să lase comentarii publice, care pot crea la o comunitate de cititori centrată în jurul blogului; altele nu sunt interactive. Blogurile pot constitui, de asemenea, o sursă importantă de câştig. Totalitatea weblogurilor şi a autorilor de bloguri a fost denumită blogosferă.


In timp ce jurnalist e: Specialist în jurnalistică; persoană care practică jurnalistica; gazetar; ziarist.

No comments: