Translate

May 28, 2007

Triumf romanesc la Cannes

Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Performanta lui Mungiu nu are corespondent in filmografia din Romania, doar Liviu Ciulei reusind sa castige premiul pentru cea mai buna regie, in anul 1965, pentru filmul Padurea Spanzuratilor.

'4 luni, 3 saptamani si 2 zile', povestea unui avort clandestin in timpul epocii Ceausescu, a mai fost distins si cu Premiul FIPRESCI al criticii internationale.



Aceasta editie a Cannes-ului a mai adus un premiu important pentru filmul romanesc, regretatul regizor Cristian Nemescu obtinand distinctia "Un certain regard" pentru pelicula "California dreaming (nesfarsit)". Aceeasi distinctie, fusese obtinuta si de Cristi Puiu pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu", in anul 2005.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat astazi decretul prin care se confera Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler regizorului Cristian Mungiu. Distinctia este conferita pentru contributia adusa de Cristian Mungiu, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei nationale. Totodata presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care se confera, post mortem, Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler regizorului Cristian Nemescu, pentru contributia remarcabila la promovarea cinematografiei romanesti.

(informatii preluate de pe Hotnews)

No comments: