Translate

April 5, 2008

Veterinarii astia


Am o veste proasta. Dea a facut dermatita(Andrei daca stii cu ce se mananca treaba asta please help). Am fost la veterinar, a tuns-o putin pe gat, mi-a dat sa ia niste pastile si sa o ung cu ceva si cred ca acum totul este in regula. Pe ea nu pare sa o deranjeze si chiar m-a uimit ca a mancat pastilele ca pe ciocolata si nu a mai fost nevoie sa o chinuim bagandu-i-le pe gat. Acum ca v-am linistit cat de cat sa incep cu veterinarii...

In primul rand tot ce spun ei trebuie pus la indoiala. Adica a vazut ce avea Dea pe gat si ma intreaba daca am deparazitat-o. Eu il intreb daca e de la pureci si el imi zice ca nu. Dupa mai multe intrebari stupide se prinde el ca e de la mancare. Lucru pe care nu il contest pentru ca in disperare de cauza(pentru ca odata cu stresul mutarii Dea nu mai manca mancare de caini) i-am luat de pisici. Da tot nu inteleg de ce imi tot recomanda o mancare care cred ca costa peste un milion kilogramul in conditiile in care pentru un pumn de boabe am platit peste 100 de mii de lei. I-am promis ca ii cumpar Pedigree si alte alea, da el nu si nu, numai mancarea care se gaseste in cabinetele veterinare e buna. Nu neg, da in conditiile astea, Dea ar manca mai multi bani pe zi decat mine. Apoi mai e o chestie. Eu i-am zis sa imi dea mancare pentru doua zile, iar el mi-a dat ceva mai mult de o jumatate din castronul Deei. Adica pana si eu stiu ca un caine de talia ei mananca un castron pe zi. Apoi fazele pe care le facea. Bun stiu, Dea e nitel cam grasa, da chiar sa o spui la fiecare fraza... I-am explicat degeaba ca e plimbata mai mult ca oricand, da parea ca eram inamicul public numarul unu. Adica ma scuzi da toate anunturile alea cu adoptii postate in cabinetele veterinare nu si-ar mai gasi respondenti daca toti ar trebui sa le cumpere cainilor mancare de zeci de milioane sa ii plimbe toata ziua si eventual sa le sufle in fund la fecare 4 ore. Nu mai spun ca atunci cand a aflat sa stam la bloc a facut o fata de parca o omoram pe Dea nu alta. Adica recunosc, Dea nu e plimbata cat ar trebui, probabil ca nu e locul ei la bloc, cu siguranta merita cea mai buna mancare, da zic ca e un caine de-a dreptul rasfatat si e probabil cel mai iubit caine din univers.
Asa ca m-am decis sa schimb veterinarul. Astept sa ii treaca dermatita, pentru ca ma mai duc si maine la el, si imi mut cortul:).

5 comments:

Anonymous said...

Sa le iau pe rind:
1. Cu dermatita: SIGUR nu a facut-o de la mincare pentru pisici (de ce n-ar face si pisicile asa ceva?). Ar putea fi de la mincare, dar asta numai de la bucatile din mincarea voastra pe care i le mai scapati voi. Dar ar putea fi si de la o intepatura de ceva, care i-a creat o reactie alergica (de aia te-a intrebat veterinarul daca e deparazitata - aici a avut dreptate). Oricum, acest veterinar e un bou. In mod normal trebuia sa recolteze coaja de pe acel loc, sa ii faca niste analize de laborator, ca sa vada exact ce este si sa dea exact tratamentul necesar. Bine, asta te-ar fi costat si pe tine mai mult. Dar asa, el a mers la ghici. Daca nu se rezolva cu dermatita, da-l naibii pe doctor si te sfatuiesc sa mergi la cabinetul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucale. Acolo pot face multe tipuri de analize. Aveti masina,a sa ca transportul nu e o problema. Numai vezi sa nu fii de acord sa o controleze un student, ca atunci nu ai facut nimic.
2) Nu neg ca acea mincare scumpa e una buna. Dar asa cum icrele negre si sote-ul de caprioara sint numai pentru bogatani, la fel acea mincare scumpa este pentru ciinii bogatanilor. In momentul in care eu imi cumpar cea mai ieftina carne de la TESCO (ieftina pt ca mai are si grasime pe ea), nu vad de ce ar trebui sa imi fie rusine ca le iau ciinilor mei Friskies. Dimpotriva. Eu am dat ciinilor mei si Darling si Chappi, atunci cind nu am avut bani. Si nu au patit nimic. Oscar, la rindul lui, la bunica mea, maninca mincare pentru ciini considerata de cea mai joasa speta (Clever, de la Bila), si crede-ma ca arata la fel de frumos si este la fel de sanatos ca oricind. Bineinteles ca medicii iti recomanda altceva, e in interesul lor financiar si sa faca reclama la acea mincare, si sa ti-o vinda tie. Nu-i lua in seama.
3) Cu Dea: collie se poate tine in apartament. Eu sint convins ca o plimbare de macar jumatate de ora dimineata si macar jumatate de ora seara e de ajuns, mai ales ca voi interactionati cu ea si in casa. Dar daca nu o plimbati nici macar ora asta pe zi, atunci e intr-adevar naspa.
3) Cu veterinarii: eu am schimbat vreo sapte pina am ramas la unul. Cind alegi un veterinar, trebuie sa te uiti cum se comporta cu tine ca stapin, cum se comporta cu ciinele, daca e dispus sa recunoasca acolo unde nu stie, daca e dispus sa faca investigatii de laborator atunci cind e cazul, etc. De obicei eu nu am niciodata incredere in medicii veterinari de la coltul blocului, care nu sint dottati decit cu o seringa si un stetoscop, si probabil au luat licenta oferind mita. Te sfatuiesc inca o data sa te duci la Facultatea de medicina veterinara tot timpul - desi am auzit ca acolo profii, care sint foarte buni, sint si destul de scumpi.
Oricum, sa stii ca in general medicii veterinari din Romania sin prosti, pentru ca asa i-a facut sistemul. Eu, cu Olga, am mers la Facultatea din Iasi, din cauza starilor ei generale proaste pe are le are tot mai des acum. I-am facut radiografii, i-am facut ecografie, i-am facut toate analizele posibile la singe, urina si fecale, s-au adunat vreo cinci medici veterinari profi la Universitate, si tot nu i-au dat de capat. Cica e oricum ceva foarte naspa, tipa de la laborator spunea de leucemie si ca nu o mai duce mult (asta se intimpla acum doi ani, inainte cu o luna sa plec la Budapesta). Pina la urma, dupa toata alergatura (nu aveam masina), si dupa o multime de bani, ei mi-au dat o reteta cu Synulox, un antibiotic aparent bun la toate. Cind o apuca starilealea, ii dau antibioticul si ii trece, mai repede sau mai greu. Dar asta e. Cum nu am mii de euro sa ii fac analize si tratamente la Budapesta sau in Franta, ma multumesc cu atit. E adevarat, la un bogatas poate ca ar fi trait mai bine - dar deocamdata e la mine, eu o iubesc si daca la un moment dat ii va fi rau si voi putea sa gasesc pe cineva care sa aiba banii necesari pentru a o trata, pentru binele ei o voi trimite acolo.
Asa ca multumeste-te si tu cu veterinarii si banii pe care ii ai. Asta e. Sorry ca am scris iarasi mult.

Anonymous said...

inca ceva. fii bucuroasa ca are dermatita intr-un loc in care nu se poate linge in continuu si nu se poate musca - altfel isi facea o rana de ii iesea pe partea cealalta. Deci fii multumita si nu ii mai da carne de porc

Raluk said...

m-ati omorat si tu si ala. ma nu mananc nici eu carne de porc, d-apoi ea. si mie mi-a dat tot synulox, iar daca tu spui ca e antibiotic eu cred ca el a considerat ca e foarte rau ce are Dea, adica ma gandesc ca nu administrezi antibiotic cu una cu doua. in rest ai dreptate, am sa ma duc la facultate, mai ales ca cred ca stiu unde e, da stii cum e, dupa ce am trecut prin ce am trecut cu Lady, am o oroare de veterinari de sa nu-i vad. De asta in loc sa ma duc la ei sa o deparaziteze cu spray ii iau picaturi pentru deparazitarea externa si pastilute pentru deparazitarea interna si i le dau eu, numai sa nu ii vad. practic o duc la veterinar doar cand ii fac vaccinul si in cazuri in care depistez ceva la care chiar nu ma pricep. stiu ca probabil nu esti de acord cu mine, da nici nu ai cum sa ma intelegi... in rest stai linistit ca nu am muscat faza cu mancarea, iar Dea nici nu s-a uitat la ea, imi arata ca vrea de pisica, ceea ce oricum i-am dat:) pe modelul daca ea nu stie ce e bun pentru ea, atunci cine stie...
Ma s-ar parea ca dermatita ii trece, pentru ca deja nu mai are bubitele alea, oricum acum plec din nou la veterinar si te tin la curent.

Anonymous said...

de o saptamana ma chinui sa aflu ce are pisoiul meu....nu mai manca, nu se mai rahatea si varsa intr-una...am umblat prin trei cabinete cu el...ecografie, 2 radiografii cu bariu...ce sa mai..toata lumea sustinea ca a inghiti ceva si are intestinele blocate...trebuie taiat....pana la urma, dupa zeci de injectii pisoiul a inceput sa isi revina si fara bisturiu...normal ca nu inghitise nimic...era doar o infectie gastrica severa...i-am luat niste friskies ca nu am gasit intr-o seara nici royal nici hills ( ca numai din astea vrea sa manance, e mofturos) asa ca sa ii naiba de veterinari...3 mi-au zis ca tre taiat ca a inghtit ceva, dar la ecograf si radiografiii nu se vedea nimic...si in toata nebunia asta am cheltuit si vreo 4 milioane ...

Raluk said...

Ma eu am noroc ca ma mai pricep, totusi ma oftica la culme ca inca incearca sa ma pacaleasca. Eu inca nu am dat peste un veterinar bun, dar asta la care am fost ultima data macar a facut ce i-am zis eu. Stai linistit ca eu am dat 4 milioane pentru o dermatita, adica pentru niste medicamente si un unguient... Imi pare rau de pisicul tau. Sper sa ii fie bine in curand.