Translate

April 7, 2008

Mama lui de summit

Gata a trecut summit-ul si o data cu el si saptamana mea, mai, libera. Da tot am prins miercuri si joi mare parte din summit la radio, iar vineri pentru ca probabil m-am dilit am stat lipita de televiziuni sa vad ce se mai intampla. Sincer pot sa spun ca a fost un talmes balmes si ca in afara de lucurile clare care s-au stabilit la summit, ma refer la cele legate de Ucraiana si Georgia pe de o parte, Albania si Croatia pe de alta si Macedonia pe de-a treia parte, ce a adus nou summit-ul pentru Romania intalnirea asta, tot nu am inteles. Spun din prima ca as fi preferat sa fiu acolo unde se luau deciziile si nu sa transmit(sau nu) in direct cum aterizeaza sau cum pleaca nu stiu cine de pe aeroport. La urma urmei era normal sa vina sau sa plece, ca altfel nu avea loc summit-ul. Ne-a tinut cu sufletul la gura Putin, da pana la urma si el a venit. A venit cu un avion si a plecat tot cu acelasi, a fost intampinat de cineva, a dormit intr-un hotel, ca doar nu pe o banca in parc, a spus ce a avut de spus si a plecat.

Trebuie sa spun ca important e ce a spus si ce a facut Putin si nu ce auzeam la TV ca avionul lui ar fi mai simplut decat Air Force One-ul presedintelul George Bush. Am retinut extraordinara campanie de imagine a presedintelui Statelor Unite care s-a purtat ca un star hollywoodian si care a facut probabil cea mai frumoasa fotografie a acestui summit.

Am retinut ca probabil(daca nu se opune prea tare Putin) tara noastra va fi "acoperita" de un scut aniracheta a NATO si ca romanii nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA cand o zbura porcul sau cand vor inceta sa mai fie romani(adica sa mai fure si sa mai omoare pe unde apuca). Am retinut ca discutiile cele mai interesante s-au purtat dupa summit la Soci si ca pana in ultima clipa Basescu nu avea programata o intalnire cu Putin. Am retinut (de aceasta data de la televizor, apropo felicitari Realitatea) ca a fost o ocazie probabil unica pentru jurnalistii care s-au ocupat de summit. Una e sa te certi cu nu stiu ce plimba foi intr-o redactie si alta e sa stai in aceeasi camera cu mai marii lumii...


Ar mai fi o groaza, da astept sa se sedimenteze si le astern aici. Si apropo mi se pare oarecum normal ca ministrul de externe a fost un pic in umbra. La urma urmei a fost o intlnire intre mai marii lumii, nu intre ministri de externe...
Si ca o concluzie: vreau un alt summit pentru ca tare bine s-a mai circulat prin capitala. Sa fi fost mana politistilor moldoveni sau a bugetarilor care au parasit orasul?

5 comments:

Anonymous said...

Mda, naspa faza (fazele) cu Cioroianu. Mie initial imi placea, pe vremea cind era un tinar universitar si semnatar de articole in Dilema. De atunci a involuat rau: a devenit un fel de play boy in lumea mondena, apoi a acceptat postul de ministru de externe, sperind ca-l va egala pe Plesu. A esuat lamentabil, si, desi sint liberal si mai mult, tin cu intelectualii, trebuie sa spun ca ar trebui sa plece. Dar o spun cu mare parere de rau.

Raluk said...

Oki sa plece, daca zici tu, dar eu tot consider ca a facut ce trebuia sa faca la summit. Nu cred ca trebuia sa fie mai vizibil...

Anonymous said...

pai nu a tinut de el sa fie mai vizibil...i s-a pus in vedere sa fie "discret"

Si din cate am auzit taricelu s-a si apucat de cautat inlocuitor (da isi mai aduce cineva cand baselu il avertiza ca nu e bun de min de externe?:D)

parca il si aud pe andruska "da nici baselu nu e bun presedinte":)))))

Isa

Raluk said...

bun ma Isucu sa plece Cioroianu si cine sa vina in locul lui? Tot Melescanu? Sau poate Norica:))

Anonymous said...

Da, mai Isa, vezi ca ai dreptate? Evident ca nici baasescovici nu e bun de presedinte.
In locul lui Cioroianu propun pe Plesu (da nu cred ca mai vrea el) sau iarasi pe Ungureanu