Translate

December 26, 2007

De Craciun

In primul rand Un Craciun Fericit!!! sau ce a mai ramas din el. Eu am lucrat toate aceste zile, iar cand nu am lucrat am mancat si am dormit, dupa buna traditie a romanului de sarbatori. Insa pe 23 am reusit sa imi achizitonez diverse chestii despre care tin sa vorbesc aici. In primul rand mi-am luat DVD-ul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, pe care nu reusisem sa il vad pana acum. E tulburator si descrie o epoca foarte putin cunoscuta mie. Mi se pare inuman prin ce au trecut cele doua si mi se pare si mai inuman sa iti fie luate drepturile, asa cum e cel de a decide cand, cum si cu cine vrei sa ai un copil. Drept pe care ni l-am castigat la Revolutie (despre care am vorbit si am scris mult zilele astea). Da chiar asa o fi?
Tot pe 23 am achizitionat o carte. Se cheama 237 de zile in mormant Zoia Ceausescu. Descrie calvarul celor 237 de zile cat a stat inchisa si ea si sotul ei si fratii ei, dupa triumfatoarea Revolutie. Imi amintesc ca atunci erau date la TV imagini cu robinetii de aur, cu cateii ei care mancau carne de nu stiu ce cand tara flamanzea, despre luxul care era in vila ei din Primaverii. Mi le aduc aminte perfect. Ei din carte am aflat ca robinetii nu erau de aur, ca cele doua catele au fost omorate de revolutionari(probabil mancasera prea multa carne), iar luxul din vila ei din Primaverii este 10 la suta fata de luxul actual din toate vilele "demintarilor" din Primaverii. E tulburatoare si cartea. Dar descoperi ca "fata crescuta in puf" a cuplului de dictatori avea minte, stia poezii, scrie mai bine decat o fac pseudo-scriitori nostri de acum, iar dupa Revolutie timp de 237 de zile a fost redusa la stadiul de insecta, de jivina, de limbric, batjocorita si poate violata de cei asa-zisii nostri eliberatori. E adevarat era fata cuplului Ceausescu, da ma intreb daca Revolutia ar veni acum, dupa 18 ani, cand zic ca ne-am mai copt la creiere, cati copii de politicieni vor infunda 237 de zile puscariile? Vor avea ei deminitatea sa se ridice din mocirla asa cum pare ca o face fata dictatorilor in carte? Sau vor fugi plangand la taticu?

In acelasi timp citesc cartile lui Ion Cristoiu, din ciclul "Lumea vazuta de un roman rupt in fund" si imi dau seama ca teoria mea - daca nu era revolutia, nu imi mai puteam practica eu acum meseria- cade. Puteai sa fii ziarist si atunci si acum. Revolutia s-ar fi facut oricum, pentru ca asa era climatul politic in zona, da nu am fi fost romani daca faceam o revolutie de catifea...

Meditati la treaba asta cat mai aveti liber...(oare pe timpul lui Ceasca se lucra de Craciun??)

No comments: