Translate

June 30, 2022

Romania - The costume of Queen Elisabeth of Romania

Let me tell you a story: a long, long time ago (1866) Romania became a monarchy with a king and queen, brought to my country from Germany after the local elite considered itself incapable of ruling and after many and long years of Ottoman ruling. He was Prince Karl of Hohenzollern-Sigmaringen and she was Pauline Elisabeth Ottilie Luise of Wied, or Elisabeth of Wied. They became King Carol the I'st and Queen Elisabeth of Romania. When they got married, she received as a wedding gift from the local ladies a national costume of Romania and a diamond tiara. She was photographed wearing them in 1870 and is painted in the same costume by George Peter Alexander Healy in 1872-1873.

Imagine my joy and humbleness to be in the same room with this costume and many more garments which belonged to the Kings and Queens of Romania at the National Military Museum, in Bucharest, in an exhibition which you can also visit up to September 30th.

***

La Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” din București s-a deschis o expoziție pe care orice roman ar trebui să o vadă, dar mai ales doamnele pasionate de cămăși și de costume populare. Se cheamă ”Costumul popular, simbol al identității naționale” și poate fi vizitată până pe 30 septembrie. 

De ce m-am entuziasmat eu așa de tare? Păi știți voi tabloul cu Principesa Elisabeta, ce avea să devina Regina Elisabeta a României, in costum național. Sau știți pozele aceleiași principese în costum național, cu fota pusă peste o crinolină ca să respecte moda vremii? Dacă nu le știți, le atașez eu acestei postări. Ei fix costumul ăla, există și poate fi văzut de aproape in 2022 în expoziția de care vă zic.


Principesa Elisabeta, 1870


Despre poza asta zic, e imposibil să nu o fi ochit pe undeva și să nu vă fi atras modul în care e poziționată fota, nefiresc pentru un costum național, dar total firesc pentru acea vreme, pentru o domnișoară ce avea să devina regină.


Ei, acesta este tabloul pictat de George Peter Alexander Healy in 1872-1873 în care la fel costumul este așezat pe o crinolina pentru a respecta moda vremii.

Principesa Elisabeta ajunge în București în noiembrie 1869 după ce se căsătorește cu Principele Carol I. În acest timp primește de la doamnele din înalta societate un costum popular românesc și o diademă (tiară) cu diamante. Cu acestea este fotografiată în 1870 și apoi pictată între 1872 și 1873. Deși când vorbim de familia regală și de promovarea costumului național, mai repede ne amintim de fotografiile cu Regina Maria, puțini își amintesc că de fapt prin simplul gest de a îmbracă costumul și a se fotografia în el, Regina Elisabeta și nu Maria a fost prima care a promovat purtarea costumului în înalta societate și printre doamnele de la curte. Că mai apoi, în timpul Mariei apar școlile de fete care învățau să brodeze costumele e foarte adevărat. În fine.


Este fără dubiu același costum din tablou, același, vă puteți imagina?
Cămașa este cusută cu mătase și fir metalic pe fâșii de pânză aplicate pe borangic cu dungi


În această poză se vede și mai bine cum e lucrată mâneca. Este o minune și mă bucur că trăiesc timpul în care aceste minuni sunt făcute publice. Sper sincer că una dintre fetele frumoase și talentate ce cos cămăși în zilele noastre, se va încumeta să o recreeze. 


Și minunile nu se opresc aici, în aceeași expoziție se află de la stânga la dreapta, cămașă care a aparținut Principelui Carol viitorul Rege Carol al II-lea, jos, cămașa Principelui Nicolae, fiul Reginei Maria și Regelui Ferdinand, fratele lui Carol al II-lea, bundiță ce a aparținut la fel Principelui Carol, precum și fota Mariei, unicul copil al Elisabetei și al lui Carol I, Itti, ce a murit de scarlatina la 4 ani.


Se vede puțin în stânga fotografiei costumul de copil cu motive ”schilărești” ce a aparținut Principesei Mărioara, viitoarea Regina a Iugoslaviei, fiica Reginei Maria.
Apoi rochia și mantia Reginei Maria a României, la fel cu motive ”schilărești” de Gorj. Regina apare purtând astfel de haine în poze deja cunoscute.
În plan îndepărtat, Costumul Principelui Carol, cu aceleași motive.



Poala din costumul Reginei Maria


O altă piesă importantă mi se pare cămașa Ecaterinei Teodoroiu

De ce e importanta? Pentru că în imaginile rămase cu Ecaterina Teodoroiu o vedem mereu în uniformă militară (nu știți despre cine vorbesc? căutați bancnota de 20 RON), însă știm că era din Târgu Jiu și că până la Primul Război Mondial, de fapt până la moartea fratelui, probabil a purtat haine civile. Așa că cel mai probabil avea și ea o cămașă de ieșit la hora și mi se pare incredibil că această cămașă poate fi văzută în 2022 la Muzeul Militar. Nu am găsit poze cu ea de dinainte de ”înrolarea” în armată, dar am găsit cel mai cuprinzător articole despre ea în Formula As. Acolo scrie clar că se păstrează lădița de voluntar a Ecaterinei și că parte din obiecte se găsesc la Muzeul Militar Național din București. Sper sincer cineva să îndrăznească să o coasă și pe aceasta.

Expoziția mai are câteva piese de îmbrăcăminte și obiecte regale, dar dacă vă pun poze cu toate ce sens are să mai vizitați voi? Ori eu fix asta îmi doresc, să ajungeți acolo și să vedeți aceste obiecte cu ochii voștri. Cel puțin costumul Reginei Elisabeta are peste 150 de ani. În țările astea pe unde mă învârt eu, se face mare tam tam pentru o rochie cu cristale veche de 60 de ani, ori aveți la o vitrină distanță haine purtate de Regii României, haine istorice. Le puteți examina de aproape, puteți scoate modele, puteți vedea tehnicile prin care au fost făcute și mi-ar plăcea daca peste un an ar apărea și replicile acestor cămăși aduse în anii noștri, cu materialele pe care le avem acum la dispoziție și cu toate cunoștințele pe care le-am acumulat.

Este mare lucru că aceste obiecte s-au păstrat și sunt expuse. E o expoziție eveniment pe care mă simt onorată să v-o pot aduce în atenție. 

Ca de obicei mă găsiți mai repede pe Instagram @mademoiselle.ralu

No comments: