Translate

April 18, 2008

Câinele prietenul omului...

Primele reprezentări ale câinelui pe monumente au apărut în antichitate. Câinele era mereu prezent la picioarele femeii asa cum leul era prezent la picioarele barbatului. Câinele simboliza afecţiunea şi fidelitatea, în timp ce leul era simbol al curajului şi măreţiei.

Mai apoi multi cruciati sunt infatisati cu piciorul pe un caine pentru a sugera faptul ca au urmat vointa lui Dumnezeu cu aceeasi fidelitate cu care cainele isi urmeaza stapanul.

În zilele noastre exista mai multe monumente dedicate câinilor care fie au luptat alături de om pe front, fie au mers in spaţiu, fie pur şi simplu pentru să sunt fideli şi îşi fac foarte bine treaba.

Poate cel mai cunoscut câine este Laika. Catelusa care a zburat în spaţiu în cadrul misiunii Sputnik2.


Acum ceva timp a fost dezvelit un monument în cinstea căţeluşei şi povestea ei a ieşit la iveală. Se pare ca săracul câine a zburat în spaţiu doar 5 ore, dupa care a murit din cauza supraîncălzirii scutului. Totuşi misiunea Sputnik 2 a fost un succes pentru ca datorită acesteia s-au remediat defecţiuni care ar fi putut duce la misiunile următoare la moartea pasagerilor umani ai navetei spaţiale.



Sunt cunoscute mai multe monumente ale câinilor care au luptat în război alături de oameni. Eu l-am găsit doar pe astea. Câinii au servit ca si curieri ducând mesaje de pe linia frontului în spatele acestuia, au descoperit mine sau chiar au salvat vieţi omeneşti.






În Noua Zeilandă există Monumentul Câinelui Ciobănesc. Reprezintă un collie şi a fost plătit şi ridicat de ciobani pentru a marca respectul pe care îl poartă credinciosului lor ajutor. Motto-ul monumentului este: Every dog has its day!





El este Bobby, un terrier care a aparţinut lui Jock Gray, un fermier din Scoţia. Monumentul a fost ridicat de proprietarul unui bar impresionat de povestea câinelui. S-ar părea că atunci când Jock a murit cânele a stat lângă mormntul său mai multe zile, iar apoi mergea la barul unde stăpânul său îşi facea veacul. Timp de 14 ani cât a mai trăit terrierul avea un traseu prestabilit, mormânt (pe care îl păzea cu devotament) - bar. Oamenii din oraş l-au adoptat şi l-au hrănit zilnic, iar proprietarul barului a comandat statuia. Bobby a murit pe 14 ianuarie 1872 si a fost îngropat lângă stăpânul său. Recent Disney a făcut un film despre devotamentul acestui câne.

Un alt caine devenit celebru este Hachiko, un Akita care la fel ca şi Bobby şi-a pierdut stăpânul, dar i-a fost credincios chiar şi după moarte. Se spune că Hachiko şi-a aşteptat stăpânul în staţia de metrou Shibuya din Tokio timp de 9 ani. Chiar dacă a fost trimis la rudele stăpânului său nimic nu îl împiedica zilnic să fie prezent la staţia unde ar fi trebuit să vină stăpânul său. După moartea câinelui, la iniţiativa unui ziar local, o statuie din bronz a fost ridicată lângă staţia de metrou, devenită cel mai frecvent loc de întâlnire din Tokio. Hachiko a fost împăiat şi poate fi văzut la Muzeul de Artă din Tokio alături de impresionanta sa poveste....

Mulţumesc Andrei pentru reamintire...

2 comments:

Anonymous said...

Ai uitat de cel mai tare ciine, si povestea lui, dupa care eu sint innebunit: Hachiko:
http://www.nylana.org/RRACI/hachiko.htm
Andrei

Raluk said...

OK Andrei am rectificat...